Povprečna dolžina penisa je …

(Foto: Shutterstock)

Eno od vprašanj, ki muči zlasti moški del človeštva, je, koliko znaša povprečna dolžina penisa. Na to večno vprašanje smo končno dobili tudi znanstveni odgovor. V okviru raziskave, ki je zajela več kot 15 tisoč moških, so ugotovili, da povprečna dolžina penisa v erekciji znaša 13,12 centimetra, sicer pa 9,16 centimetra.

Ti številki bi morali moške po vsem svetu prepričati, da je velikost njihovega spolnega organa v mejah normalnega, sporočajo britanski znanstveniki. Na osnovi teh podatkov so izdelali tudi graf, ki ga zdravniki uporabljajo pri svetovanju moškim, prepričanim, da je njihov penis premajhen. Poročilo navaja, da ima v resnici samo 2,28 odstotka moških nenormalno majhen penis, približno toliko je tudi tistih, ki imajo nadpovprečno velikega. Znanstveniki niso našli dokazov, da je velikost penisa povezana z raso, poleg tega niso našli povezave med velikostjo moškega stopala in njegovo moškostjo.

Raziskovalci priznavajo, da rezultati nemara niso povsem točni, saj so se za sodelovanje v raziskavi prostovoljno prijavili moški, ki so prepričani, da imajo normalno velik penis. Nove informacije naj bi pomirile vse, ki jih skrbi, da imajo premajhen penis, obenem pa utegnejo imeti neželen učinek na ego tistih z nadpovprečno velikim penisom. V raziskavi so sodelovali moškiiz Evrope, Azije, Afrike in ZDA, stari od 17 do 91 let.

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki