Že petič spodbujanje prostočasnega branja in strpnosti

  • UR
  • petek, 10. april 2015
Utrinek z ene od lanskih prireditev v okviru Bralnic, ki so med drugim gostile priznanega mladinskega pisatelja Marcusa Sedgwicka (na fotografiji na eni od šol med nastopom osnovnošolcev).
Utrinek z ene od lanskih prireditev v okviru Bralnic, ki so med drugim gostile priznanega mladinskega pisatelja Marcusa Sedgwicka (na fotografiji na eni od šol med nastopom osnovnošolcev).

Pod okriljem Slovenske komisije za UNESCO bo v maju že petič potekal slovenski mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom. Založba Miš ga je doslej organizirala s soorganizatorjema Knjižnico Domžale in Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin, za leto 2015 pa se je kot soorganizator pridružila še Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica.

Festival k aktivnostim vabi otroke v vrtcih, osnovnošolce in dijake, vedno skupaj z njihovimi vzgojitelji in mentorji. Festival nadgrajuje različna prizadevanja za razvoj branja in povezuje dejavnike na področju promocije branja, ob branju pa hkrati spodbuja tudi k strpnosti, multikulturnosti in medgeneracijskem sodelovanju. Na več kot 100 prireditvah v več kot 30 krajih po Sloveniji bo sodelovalo več kot 5.000 udeležencev, med njimi veliko mladih iz ranljivih skupin. V okviru Bralnic bomo poleg številnih domačih ustvarjalcev gostili tudi dva pisatelja iz tujine, ki s svojimi deli spodbujata strpnost, in sicer nemško pisateljico Carolin Philipps, in Alena Meškovića, ki je v najstniških letih izkusil begunstvo in zdaj ustvarja na Danskem v danskem jeziku.

Osrednji dogodek bo odprtje festivala 13. maja v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. Festival – uvodno besedilo, ki so ga nadaljevali učenci, je za otvoritev pestrega literarnega dogajanja napisal prevajalec Boštjan Gorenc Pižama – bo odprla ministrica za kulturo Republike Slovenije Julijana Bizjak Mlakar.

Peti festival bo kot osrednjo tematiko obravnaval vojno in mir, saj je letos 70-letnica konca druge svetovne vojne in 100-letnica odprtja Soške fronte v prvi svetovni vojni. To izraža tudi slogan festivala vzet povzet po izreku Alberta Einsteina, ki komunicira ne le mir, pač pa tudi razumevanje ljudi med seboj: 'Mir lahko dosežemo le z razumevanjem'.


Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki