Endometrioza, najpogostejša ginekološka bolezen v rodnem obdobju

  • UR
  • četrtek, 19. marec 2015
Povrhnja endometrioza na potrebušnici (rdeče lezije).
Povrhnja endometrioza na potrebušnici (rdeče lezije).

Čeprav je endometrioza pogostejša od sladkorne bolezni ali najpogostejšega ženskega raka - raka dojk, zanjo verjetno še niste slišali. Zato je marec mednarodni mesec ozaveščanja o endometriozi, rumena pentlja pa je njen prepoznavni simbol. Pojavlja se pri 1 od 10 žensk v rodnem obdobju. Ocenjujemo, da je v Sloveniji 30 do 40 tisoč bolnic z endometriozo. Je najpogostejši vzrok za neplodnost in kronično medenično bolečino pri ženskah.

Prof. dr. Eda Vrtačnik Bokal, dr. med., predstojnica KO za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana je povedala: »Endometrioza je kronična bolezen žensk, pri kateri se tkivo, podobno maternični sluznici (t.i. endometrij), pojavlja izven maternice. Največkrat jo najdemo v mali medenici na potrebušnici, v jajčnikih (v obliki cist oz. t.i. endometriomov), na materničnih vezeh, v nožnici, pri težjih oblikah pa je razširjena na črevo, mehur, pritiska na sečevode in tako okvari ledvice.

Najpogostejši in najpomembnejši težavi sta bolečina in težavna zanositev/ neplodnost. Bolečina se kaže v obliki bolečih menstruacij, ki so včasih tako hude, da onemogočajo normalne aktivnosti. Nekatere ženske imajo kronično bolečino, ki je neodvisna od menstrualnega ciklusa, v spodnjem delu trebuha. Včasih se endometrioza kaže v obliki bolečih spolnih odnosov, bolečina lahko traja še nekaj ur po spolnem odnosu. Če je razširjena na črevo, se v času menstruacij pojavi boleče odvajanje blata (lahko pridruženo s krvavim blatom). Če je razširjena na mehur, imajo bolnice občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja, pogosto urinirajo in imajo bolečine pri uriniranju v času menstruacije. Endometrioza je najpogostejši ženski vzrok za težavno zanositev in neplodnost, vendar se s skrbnim zdravljenjem lahko plodnost povrne.«

Ker je endometrioza bolezen, ki se večinoma kaže »le« z bolečinami, jo je težko diagnosticirati. Ugotavljajo, da jo v Evropi odkrijemo v povprečju po 4 do 10 letih od začetka težav. Enostavnega testa, s katerim bi potrdili prisotnost endometrioze, ni. Za dokončno diagnozo je potrebna laparoskopija v rokah izkušenega operaterja.

Asist. Vesna Šalamun, dr. med., s KO za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana je povedala, da smo zaradi povečanih potreb in vse zahtevnejše diagnostike na Kliničnem oddelku za reprodukcijo Ginekološke klinike v Ljubljani v lanskem letu ustanovili Dnevni center za endometriozo, v katerem izvajamo vso diagnostiko po sodobnih priporočilih diagnosticiranja endometrioze.

Prav tako smo v Sloveniji, ki imamo dolgoletne in interdisciplinarne izkušnje v kirurškem zdravljenju napredovanih oblik endometrioze. Operiramo v t.i. kirurških timih za endometriozo, ki jih sestavljajo ginekologi, abdominalni kirurgi in urologi, posebej specializirani za endometriozo in njene posebnosti. Le tako lahko našim bolnicam zagotovimo optimalno zdravstveno oskrbo s čim nižjim odstotkom zapletov in ponovitvami bolezni.

Danes so naši strokovnjaki želeli opozoriti tudi na dejstvo,  kako pomembno je hitro in učinkovito diagnosticiranje endometrioze, zato priporočajo tudi ginekologom v primarnem zdravstvu, da vsako pacientko s pretiranimi bolečinami v menstruacijskem ciklu, čimprej z napotnico pošljejo na nadaljnje diagnosticiranje v terciarno ustanovo – na Ginekološko kliniko UKC Ljubljana - v Leonišče ali pa kar direktno v Dnevni center za endometriozo.        

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki