Je teflonska posoda nevarna za zdravje?

(Foto: Shutterstock)

Kot da ne bi imeli dovolj skrbi s tem, kaj in koliko jesti – zdaj se moramo ukvarjati še z varnostjo posode, v kateri pripravljamo hrano. Kuhinjska posoda je bila pogosto predmet polemik, povezanih z zdravjem. V sedemdesetih letih je veljalo prepričanje, da aluminij povzroča Alzheimerjevo bolezen, kar je pripeljalo do znatnega zmanjšanja njegove uporabe, čeprav teorija ni bila nikoli dokazana.

Bakrena posoda lahko med kuhanjem sprosti določeno količino te kovine, kar lahko povzroči slabost in drisko. Tudi železo lahko povzroči nekatere zdravstvene težave, medtem ko za nerjavno jeklo velja, da je povsem varno. Tovrstne dileme so povezane tudi s teflonsko posodo.

V okviru neke raziskave so testirali 26 teflonskih ponev in nobena med njimi ni sprostila nobene kemične snovi. Kljub temu so nekateri ljudje po tistem, ko so zaužili jedi, ki so se prismodile v teflonski posodi, čutili slabost. Teflonsko posodo torej lahko uporabljate brez bojazni za svoje zdravje, seveda če poskrbite za optimalno temperaturo in je posoda nepoškodovana. Če je poškodovana, jo raje zamenjajte z novo.

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki