Otroški oddelek URI – Soča z donacijo Lidla Slovenija bogatejši za aparat za nadomestno komunikacijo

  • sreda, 11. marec 2015
Barbara Korošec, logopedinja na URI - Soča, Gregor Kosi, direktor Lidl Slovenija, mag. Robert Cugelj, direktor URI - Soča, prim. Hermina Damjan, dr.med., predstojnica otroškega oddelka na URI - Soča
Barbara Korošec, logopedinja na URI - Soča, Gregor Kosi, direktor Lidl Slovenija, mag. Robert Cugelj, direktor URI - Soča, prim. Hermina Damjan, dr.med., predstojnica otroškega oddelka na URI - Soča

Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS – Soča je bogatejši za aparat za nadomestno komunikacijo. Donacijo so prejeli v okviru donatorske akcije Deluxe podjetja Lidl Slovenija, ki je s prodajo prazničnih izdelkov zbral sredstva za nakup računalniškega komunikatorja, s katerim bodo na inštitutu začeli graditi lastni nabor tovrstnih pripomočkov. Pripomočki so namenjeni učenju, vajam in testiranju z namenom izbora in predpisa najustreznejšega pripomočka, ki ga bo otrok uporabljal v domačem okolju. S takšnim načinom dela bodo na URI - Soča lahko zagotavljali še bolj kakovostni izbor pripomočkov, s katerimi otroci pridobivajo nove možnosti za izobraževanje in vključevanje v širšo družbo.

Na otroškem oddelku URI – Soča pomagajo tudi otrokom in mladim, ki imajo zaradi kompleksnejših zdravstvenih stanj težave pri govoru in pri tem potrebujejo različne pripomočke za nadomestno komunikacijo. Z uporabo teh aparatov lahko ti otroci zopet izrazijo svoje misli, želje in potrebe. Otroci se lahko nadomestne komunikacije naučijo, vendar je to zelo zapleten proces, ki zahteva veliko vaj in učenja, obenem pa ti pripomočki tudi veliko stanejo. Zato so vsake tovrstne donacije na inštitutu še posebej veseli.

»Donacija s strani Lidla Slovenije pomeni za nas korak naprej, ki smo ga iskali že nekaj časa. Pomembno je namreč, da imamo zalogo različnih pripomočkov za otroke, na katerih otroci s pomočjo logopedinj vadijo in se učijo, da jim potem lahko predpišemo najbolj primernega za njih. Velikokrat ob začetku rehabilitacije namreč še ne vemo, kakšen komunikator je za otroka najboljši, zato ga mora otrok najprej testirati in se učiti uporabe. Ko otrok obvlada pripomoček, lahko zdravnik v sodelovanju z ostalimi člani tima predpiše pripomoček za osebno rabo, pripomoček pa je, po odobritvi imenovanega zdravnika ZZZS, plačan iz sredstev osnovnega zdravstvenega zavarovanja.« je dejala prim. Hermina Damjan, dr.med., predstojnica otroškega oddelka na URI – Soča.


Z donatorsko akcijo pripomogli k naboru pripomočkov za vajo

Donatorsko akcijo so v Lidlu Slovenija izpeljali s pomočjo svojih kupcev, del sredstev od prodaje prazničnih izdelkov Deluxe so namreč namenili v sklad za nakup opreme za nadomestno komunikacijo. Lidl Slovenija donacijo v okviru blagovne znamke Deluxe izvaja drugo leto zapored. Lani so donacijo namenili neonatalnemu oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani, predali pa so jim prilagojen defibrilator za novorojenčke. »Skrb za okolje in družbo je ena od ključnih usmeritev naše trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet, zato smo se tudi odločili, da letošnjo donacijo namenimo URI – Soča. Ob spremljanju in opazovanju otrok, ki so na rehabilitaciji na inštitutu, smo hvaležni, da obstaja takšna tehnologija, ki jim omogoča komuniciranje s svojimi starši in prijatelji. Veseli smo, da smo naredili pomemben korak pri vzpostavitvi nabora teh pripomočkov, ki jih otroci uporabljajo za učenje in vajo,« je ob predaji donacije dejal Gregor Kosi, direktor podjetja Lidl Slovenija.


Računalniški komunikatorji so v osnovi primerni za tiste otroke, ki ne zmorejo preprosto pokazati ali povedati, kaj želijo. Zato uporabljajo stikala, ki jih lahko upravljajo z rokami, glavo, z nogami ali pa z očmi. Ta način uporabe za otroke predstavlja velik napredek v medsebojnem sporazumevanju, je pa obenem tudi zelo naporen, saj zahteva veliko koncentracije in vidne pozornosti. Računalniški komunikator, ki ga podarja Lidl Slovenija, vsebuje različne možnosti komunikacije, zato ga bodo lahko prilagodili posameznim potrebam otrok na rehabilitaciji.
                                                    Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki