Zavod Viva vabi na okroglo mizo »Zakaj si bolnik o uporabi zdravilstva ne upa spregovoriti s svojim zdravnikom?«

(Foto: Shutterstock)

Okrogla miza bo potekala v Cankarjevem domu v Klubu CD, in sicer v petek, 23. januarja 2015,
od 11. do 13. ure, kot preddogodek 1. Festivala za celostno zdravje – Dao Yah (ta bo potekal od 30. januarja do 2. februarja).

V Sloveniji in tujini trend uporabe zdravilskih metod narašča, po nekaterih podatkih naj bi kar 80 odstotkov Slovencev vsaj enkrat že uporabilo eno od zdravilskih metod. Kar dobri dve tretjini slovenskih bolnikov se po eni izmed slovenskih raziskav ne posvetuje s svojim zdravnikom o uporabi zdravilskih metod, se pa vseeno odločajo za dodatne oblike zdravljenja. Po drugi strani pa po isti raziskavi tretjina zdravilcev ne povpraša bolnika o dosedanjem zdravljenju šolske medicine. V središču pogovora okrogle mize bo bolnikova varnost in uspeh zdravljenja, ko se odloča za zdravilske metode.

Kako naj bolnik presodi, katera – če sploh katera – zdravilska metoda je primerna kot dopolnilno zdravljenje za njegovo težavo? Zakaj se o tem raje posvetuje z znanci kot s svojim osebnim zdravnikom? Kakšne posledice ima lahko molk o teh informacijah za njegovo zdravje? Kako bi zdravnikovo poznavanje zdravilskih metod pomagalo pri vzpostavljanju dialoga z bolnikom o zdravilstvu? Bi moral zdravnik ob običajnem pregledu postaviti bolniku tudi vprašanje: Ste se zdravili oziroma razmišljate o zdravljenju tudi z drugimi oblikami zdravljenja, ki niso vključene v naš zdravstveni sistem? Katera vprašanja bi moral postaviti bolnik svojemu zdravniku, ko se odloča o zdravilskih metodah?
Na ta in številna druga vprašanja bomo iskali odgovore na okrogli mizi.

Odgovore na ta vprašanja bodo skupaj s publiko iskali:

  • asist. mag. Tatjana Cvetko, dr. med. spec. splošne medicine, Zdravstveni dom Koper
  • asist. dr. Zdenka Čebašek Travnik, dr. med., spec. psihiatrije, Medicinska fakulteta v Ljubljani
  • mag. Petar Papuga, dr. med., spec. akupunkture
  • prim. doc. dr. Danica Rotar Pavlič, dr. med., spec. splošne medicine, predsednica Odbora za pravno-etična vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije
Razpravo bo povezovala Nataša Tič Ralijan, ki bo podelila svoje izkušnje.

Okrogla miza bo priložnost za razjasnitev temeljnih ovir v komunikaciji z zdravnikom o zdravilstvu in usmeritev, ki bi na prvo mesto postavljale varnost bolnika pri zdravljenju. Po okrogli mizi bo prostor za odprto diskusijo med vsemi udeleženci oziroma za vprašanja za sodelujoče.

Vljudno vabljeni!

Prosimo, da udeležbo potrdite najkasneje do četrtka, 22. januarja 2015, na e-naslov: info@zavodviva.si.