Omejite kalorije, če želite živeti dlje

(Foto: Shutterstock)

Prehrana z manjšim deležem energije je že dolgo znana kot recept za dolgo življenje pri glodavcih in sesalcih, čeprav učinek nizkokalorične prehrane na ljudi ni do konca pojasnjen. Tako prehranjevanje večinoma povezujejo z manjšim tveganjem za razvoj bolezni srca in ožilja, nova raziskava pa je v središče postavila njegov vpliv na staranje možganov.

Mišje samice so razdelili v dve skupini: prvo so hranili s 30 odstotki manj kalorij kot miši v kontrolni skupini. Ko so dosegle srednjo oziroma pozno starost, so znanstveniki preučili vzorce tkiva iz hipotalamusa, kjer so spremembe, ki jih povzroča Alzheimerjeva bolezen, najočitnejše. Pokazalo se je, da omejevanje energetskega vnosa utegne ustaviti izražanje skoraj 900 genov, povezanih s staranjem možganov in z izgubo spomina. Avtorji poudarjajo, da z raziskavo niso želeli predstaviti stradanja kot nekakšnega eliksirja mladosti, pač pa pokazati, kako lahko prehrana vpliva na upočasnjevanje staranja in razvoja starostnih bolezni.
Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki