V zelenjavi iz steklenjaka več pesticidov

(Foto: Shutterstock)

Nova raziskava, ki so jo objavili v reviji Chemosphere, je pokazala, da sadje in zelenjava, pridelana v steklenjakih, vsebujeta več ostankov pesticidov kot sadje in zelenjava, ki rasteta na prostem. Znanstveniki so količine pesticidov v sadju in zelenjavi merili v različnih fazah zrelosti ter jih primerjali s količinami pesticidov v vrstah, ki jih večinoma vzgajajo na prostem. Tako so solato, ki jo kmetje večinoma pridelujejo v steklenjakih, primerjali z zeljem, ki ga pretežno pridelujejo na prostem.

Pokazalo se je, da zelenjava, vzgojena v steklenjakih in drugih zaščitenih sistemih, vsebuje znatno več ostankov pesticidov kot podobno sadje in zelenjava, vzgojena na prostem. Avtorji raziskave sklepajo, da je treba uporabo pesticidov v zaščitenih sistemih na novo preiskati, saj bo le tako mogoče zmanjšali vsebnost ostankov pesticidov v sadju in zelenjavi.