Porast akutnih okužb dihal pri otrocih

(Foto: Shutterstock)


V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana vsako leto opozarjamo, da v teh mesecih narašča število otrok z akutnimi okužbami dihal in sprejemov bolnih otrok z diagnozo akutni bronhiolitis. V naslednjih tednih pričakujemo še nadaljnji porast obolelih otrok.

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana imamo od začetka decembra dalje povečano število sprejemov dojenčkov, mlajših od 6 mesecev in otrok vseh starosti. Gre za izrazito sezonsko obolenje spodnjih dihal, ki ga povzročajo različni virusi. Okužbe dihal so ogrožajoče posebej za novorojenčke in tiste otroke, ki se zdravijo zaradi kroničnih in drugih težkih bolezni. Najbolj pogost povzročitelj je respiratorno sincicijski virus (RSV). Večina otrok, ki preboleva to okužbo, se lahko zdravi doma, nekateri pa kljub vsemu potrebujejo bolnišnično oskrbo.

Starši morajo poskrbeti za zadosten vnos tekočine pri otrocih, redno čistiti nosek s fiziološko raztopino in v primeru visoke vročine to znižati s sredstvi proti vročini. Če otroci bruhajo, ne pijejo in/ali težko in hitro dihajo, je potreben pregled pri zdravniku. V primeru potrebe po dodatnem zdravljenju s kisikom ali nadomeščanju tekočin z infuzijo, otroka sprejmemo v bolnišnico; nekateri med njimi potrebujejo tudi zdravljenje v enoti za intenzivno terapijo.
 
V redkih primerih so možni zapleti. Težji potek bolezni pričakujemo zlasti pri najmlajših – dojenčkih v prvih mesecih življenja in otrocih, ki imajo v osnovi bolezni dihal oz. srca.

Specifičnega zdravljenja za akutni bronhiolitis ni, veliko pa lahko starši naredijo že preventivno, da otroke obvarujejo pred okužbo. Ključna je dobra higiena rok.


Če je doma dojenček, mlajši od 6 mesecev in ima ta starejšega sorojenca v vrtcu, naj starši le-tega vzamejo iz varstva, ker  največkrat okužbo prinese domov prav ta. Če otrok z bronhiolitisom že obiskuje vrtec, morajo starši poskrbeti, da otrok ostane doma, dokler se popolnoma ne pozdravi. Otroci naj obiskujejo vrtec samo, če so zdravi.

Potrebno je omejiti obiske, zlasti majhnih otrok. Doma ne smejo kaditi. Odsvetujemo obiskovanje nakupovalnih centrov ali drugih množičnih prireditev v zaprtih prostorih, kjer se zadržuje veliko ljudi, z majhnimi otroki. Priporočamo čim več gibanja na svežem zraku.

Ker višek obolenj šele pričakujemo, in ker epidemija lahko traja naslednjih nekaj tednov, prosimo starše, da upoštevajo napotke, saj s tem lahko pomembno zmanjšajo verjetnost bolezni pri svojih otrocih.Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki