Pomanjkanje serotonina morda ni glavni krivec za depresijo?

(Foto: Shutterstock)

Nove raziskava, ki so jo opravili na miših, postavlja pod vprašaj dolgoletno prepričanje, da ima ključno vlogo pri depresiji pomanjkanje serotonina. V laboratoriju vzgojene miši brez sposobnosti izločanja serotonina namreč sploh niso kazale simptomov depresije.

Izsledki raziskave, objavljene v reviji v ACS Chemical Neuroscience, navajajo na misel, da večina zdajšnjih antidepresivov, ki so usmerjeni na serotonin, ni tako učinkovitih, kot je bilo upati. Pri tem pa za depresijo trpi več kot 350 milijonov ljudi po vsem svetu.

Konec osemdesetih let 20. stoletja so znanstveniki razvili antidepresiv Prozac, ki usmerjeno povečuje količino serotonina v možganih. Ker je kazalo, da je učinkovit, so razvili tudi druga zdravila s podobnim delovanjem. Toda kljub jemanju tovrstnih zdravil je kar 60 do 70 bolnikov še vedno depresivnih. Zato se je skupina znanstvenikov odločila preveriti tezo o vlogi serotonina pri nastanku te motnje. V ta namen so vzgojili miši brez sposobnosti proizvajanja serotonina, in čeprav so bile miši kompulzivne in agresivne, niso kazale znakov te bolezni.

Pokazalo se je celo, da se v stresnih situacijah vedejo povsem enako kot večina normalnih miši, enako so se tudi odzivale na obravnavo z antidepresivi. Te ugotovitve nakazujejo, da serotonin ni glavni dejavnik za nastanek depresije.

Omenjena raziskava utegne dramatično spremeniti razvoj antidepresivov.  Če se bodo njeni rezultati potrdili tudi v okviru kliničnih raziskav, opravljenih na ljudeh, bo to precej neprijetno, saj bi morali takšno raziskavo opraviti še pred razvojem antidepresivov. Kljub temu je to dobra novica, saj znanstvenikom daje doslej najboljši vpogled v to, na kaj se morajo usmeriti pri zdravljenju depresije.