Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Več kalija – manj možganskih kapi

(Foto: Shutterstock)

Možganska kap je eden od vodilnih vzrokov smrti v razvitem svetu, ki čedalje pogosteje prizadene tudi ženske. Že dolgo je znano, da lahko kalij zmanjša tveganje za nastanek kapi, zelo malo pa je bilo podatkov o njegovem vplivu na starejše ženske, piše strokovna revija Stroke.
V okviru raziskave so enajst let spremljali več kot 90.000 žensk v pomenopavzi, starih od 50 do 79 let. V tem času so nadzirali njihovo uživanje kalija ter spremljali število možganskih kapi in smrtnost. Ženske so v povprečju vnašale premalo kalija: samo 17 odstotkov jih je namreč uživalo priporočljivo količino (najmanj 3510 mg). Izkazalo se je, da so ženske, ki so uživale največ kalija, za 16 odstotkov zmanjšale tveganje, da jih bo doletela ishemična možganska kap in za 12 odstotkovzmanjšale tveganje, da jo sploh doživijo. S tem tveganjem je povezan tudi visok krvni tlak.

Ko so izločili ženske brez hipertenzije, so ugotovili, da je bil visok vnos kalija povezan s kar 27 odstotkov manjšim tveganjem za nastanek ishemične možganske kapi ter z 21 odstotkov manjšim tveganjem za nastanek kakršne koli možganske kapi. Visok vnos kalija se pri ženskah s hipertenzijo ni pokazal kot zaščitni dejavnik. Če želite zaužiti več kalija, v svoj jedilnik pogosteje uvrstite fižol, špinačo, krompir (neolupljen), suhe marelice, jogurt, ribe, gobe in banane.
 

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

možganska kap , kalij

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.