Hospic tudi v Mariboru

  • T.ko
  • petek, 14. november 2014

V UKC Maribor so 21. oktobra odprli novo informacijsko točko Slovenskega društva Hospic, dobrodelne organizacije za oskrbo hudo bolnih oseb z napredovalno kronično boleznijo v zadnjem stadiju. Pomoč in podporo ponujajo tudi svojcem umirajočih ljudi – tako ob prihajajočem slovesu kot tudi v procesu žalovanja. V Hospicu verjamejo, da nihče ne želi umreti sam in v strahu ter da ima vsakdo v procesih osebne preobrazbe, ki jih prenaša soočanje z minljivostjo življenja, pravico do udobja, lajšanja težav in podpore.

Po besedah Majde Brumec, predsednice mariborskega območnega odbora Slovenskega društva Hospic, bolniki z napredovalo boleznijo pogosto ne vedo, na koga naj se obrnejo in kje naj poiščejo pomoč ter podporo, ki jo potrebujejo. "V času umiranja zgolj zdravstvene informacije ne zadoščajo več. Bolniki in njihovi svojci potrebujejo več informacij o oskrbi, ki bi jim omogočila kakovostno in varno bivanje ter psihično podporo na domu," je povedala prim. doc. dr. Nevenka Krčevski Škvarč, dr. med., vodja Enote za paliativno oskrbo, ki v UKC Maribor deluje že tri leta.

Dodala je, da v enoti pomagajo tudi vsem, ki jim bolnišnica ne more zagotoviti ustrezne pomoči oziroma obvladovati njihovih simptomov. Paliativna oskrba je aktivna oskrba bolnikov z neozdravljivo ali neobvladljivo boleznijo, obsega pa nego in obvladovanje telesnih simptomov bolezni ter lajšanje duševnih, socialnih in duhovnih težav.