Ustanovno srečanje Sekcije za raka pljuč in okrogla miza: Miti in dejstva o raku pljuč

  • UR
  • sreda, 05. november 2014

November – svetovni mesec ozaveščanja o raku pljuč v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije obeležujejo že od leta 2007 pod geslom »Ne zasenči svoje usode!« Za letos so načrtovali ustanovitev sekcije za raka pljuč, v kateri se bodo bolniki in strokovnjaki združili v boju proti tej nevarni bolezni in  v ponedeljek, dne 3. novembra 2014 organizirali okroglo mizo Miti in dejstva o raku pljuč.

V Sloveniji odkrijejo že okrog 1300 novih primerov, 10 % tudi pri nekadilcih. Poznavanje te oblike raka je slabo in tudi simptomi niso značilni, zaradi česar je potrebno vzpostaviti visoko raven ozaveščenosti tudi na primarni zdravstveni ravni, da bodo zdravniki ustrezno odreagirali in poslali v specializirane centre primere, ki potrebujejo hitro obravnavo. Le okrog 16 % rakov pljuč odkrijejo v ozdravljivi fazi. Za to vrsto raka je pomembno, da je celotna piramida zdravstvenega sistema odzivna.

Okroglo mizo je vodil in povezoval Gorazd Dominko, sodelovali pa so:
  • prof. dr. Tanja Čufer, dr. med., specialistka internistične onkologije, Klinika Golnik,
  • prof. dr. Anton Crnjac, dr. med., specialist torakalne kirurgije UKC Maribor,
  • doc. dr. Vili Kovač, dr. med., spec. onkologije in radioterapije, Onkološki inštitut,
  • dr. Anja Simonič, univ. dipl. psih., Klinika Golnik,
  • gospa Živka Škrabar, z lastno izkušnjo raka pljuč,

Strokovnjaki so podali pregled trenutnega stanja na področju odkrivanja in zdravljenja raka pljuč in predstavili postopke diagnostike, zdravljenja (kirurgija, radioterapija in kemoterapija) in psihosocialne podpore bolnikom. Opozorili so na ključne pomanjkljivosti zaradi katerih bolniki niso deležni optimalne celostne obravnave, pri čemer so izpostavili predvsem ustrezno zgodnjo diagnostiko.

Novoustanovljena Sekcija za raka pljuč, ki je bila formalno ustanovljena po sprejetju pravilnika in izvolitvi koordinacijskega odbora sekcije, bo skrbela za povezovanje vseh, ki se prizadevajo za obvladovanje raka pljuč in za čim boljšo kakovost življenja z boleznijo.

Za predsednico koordinacijskega odbora sekcije je bila izvoljena prof. dr. Tanja Čufer, dr. med., ki je dejala, da »polovica bolnikov pride z razsejanim rakom, ko je za uspešnejše zdravljenje prepozno. Niti bolniki niti sami zdravniki niso dovolj pozorni.« Začetno obliko raka lahko ozdravimo v 75% kar je veliko, vendar se brez skupnih aktivnosti tega ne bo dalo doseči.  Poleg zgodnjega odkrivanja se bi večini raka pljuč lahko izognili, če bi prenehali s kajenjem, ki je najpogostejši vzrok raka. Zato je tudi na področju preventive potrebno storiti korak naprej. Ostali vzroki so kancerogeni v okolju: azbest, radon, radioaktivne snovi.

Ustanovitev Sekcije so pozdravili predsednica Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna prim. Mojca Senčar, predsednik Sindikata azbestnih bolnikov Bojan Goljevšček, sekretar nacionalne mreže (NVO) s področja javnega zdravja Franci Zalar, predsednik Društvo OZA – društvo obolelih zaradi azbesta Radivoj Velušček in izrazili pripravljenost podpreti sodelovanja in skupne aktivnosti.
Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki