Nova samooskrbna zadruga v Pomurju

(Foto: Shutterstock)

V reviji Viva pozdravljamo ustanovitev kmetijske zadruge Samooskrba Pomurje, saj gre za nov, stvaren prispevek k dvigu samooskrbe s hrano, obenem pa priložnost za odpiranje novih delovnih mest v tem delu Slovenije. Samooskrba Pomurje je zadruga, ki s sodobnim marketinškim pristopom nadgrajuje tradicijo v uspešen poslovni model.

Zadruga deluje po načelu samopomoči, zato je ena glavnih značilnosti, pa tudi prednosti, pospeševanje gospodarskih koristi članov, predvsem s pravičnim odkupom in takojšnjim plačilom pridelovalcem. Obenem prinaša tudi novo možnost za nezaposlene v Pomurju in vse, ki v domači pridelavi zelenjave in sadja vidijo svojo prihodnost. Samooskrbo Pomurje je med prvimi podprla družba Mercator, ki bo njihove pridelke ponujala na stojnicah Iz domačih krajev v izbranih trgovinah v Ljubljani, Kranju in Mariboru.

Gre za zadnjo poslovno potezo podjetnih mladih Prlekov, združenih okoli Nika Miholiča in Maria Kurtoviča, ki imata velike načrte s trženjem »žive« zelenjave, torej rastlin, ki v posebni, biorazgradljivi embalaži še rastejo v zemlji. Tako bodo tržili solato, baziliko, peteršilj, drobnjak, ohrovt, blitvo in meto, poleg tega pa Miholič napoveduje še celoletno pridelavo slovenskih jagod. »Živi« pridelki so korak naprej od ekološke pridelave, saj tako vzgojena in pakirana zelenjava še po pobiranju ohranja vse minerale, vitamine in druge hranilne vrednosti, medtem ko običajna – vrezana – solata v štiriindvajsetih urah izgubi od 60 do 65 odstotkov vseh hranilnih snovi.

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki