Naučite možgane »uživati« v zdravi hrani

(Foto: Shutterstock)

Ko se zaradi zasvojenosti s hrano v možganih vzpostavijo povezave, je te zelo težko oziroma skoraj nemogoče prekiniti, zato so ljudje s preveliko telesno težo obsojeni na dosmrten boj s poželenjem po »nezdravi« hrani. Znanstveniki so iskali odgovor na vprašanje, ali je možgane kljub vsemu mogoče naučiti uživanja v uravnoteženi prehrani. Preučevali so možganske aktivnosti v delu, odgovornem za užitek in nagrajevanje, pri trinajstih ljudeh s prekomerno težo oziroma debelostjo.

Osem jih je sodelovalo v programu hujšanja, pet pa jih je bilo v kontrolni skupini. Vsem so možgane posneli z magnetno resonanco na začetku raziskave ter nato znova po šestih mesecih. Pri tistih, ki so hujšali, je bila vidna aktivnost v delih možganov, odgovornih za nagrajevanje, povezano z učenjem in zasvojenostjo. Po šestih mesecih so bila ta področja dovzetnejša za bolj zdravo, nizkokalorično hrano, kar je pomenilo tudi več uživanja v „zdravi“ hrani ter manjšo občutljivost za manj zdravo, visokokalorično hrano.

Ker je bil program hujšanja posebej oblikovan za spreminjanje dojemanja hrane, rezultati po prepričanju avtorjev kažejo, da je to področje nujno dodati k spremembam prehrane v programih hujšanja. Kombinacija sprememb v doživljanju nizkokalorične in visokokalorične hrane je po njihovem mnenju ključna za dolgoročno ohranjanje zdrave telesne teže.

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki