Miti o antioksidantih

(Foto: Shutterstock)

Čeprav so antioksidanti nedvomno koristni, njihovo uporabo obkroža nekaj mitov. Prvi je, da jih najdemo samo v sadju in zelenjavi. To ne drži, saj jih vsebujejo tudi oreščki, semena in celovita žita. Vsa živa bitja jih proizvajajo, da bi se zaščitila pred škodljivimi UV-žarki in drugimi elementi iz okolja, v katerem živijo. Antioksidanti so tudi v mleku in mlečnih izdelkih, mesu in jajcih.

Drugi mit je, da je treba uničiti vse proste radikale. To ni vedno nujno. Včasih jih tudi potrebujemo, ker ščitijo organizem. Težava nastane le, ko jih je preveč.

Tretji mit je ta, da so antioksidanti najbolj koristni po telovadbi, in sicer v obliki prehranskih dodatkov. To sploh ne drži. Če telovadite, da bi shujšali, morate antioksidante uživati s pravo hrano, ne pa z nadomestki ali hrano, obogateno z antioksidanti. Z vadbo se resda povečuje raven prostih radikalov in s tem oksidacija, toda vadba obenem spodbuja ustrezen telesni in čustveni odziv. Če torej po vadbi užijete večjo količino antioksidantov, zmotite naraven proces in zmanjšate njene pozitivne učinke.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki