Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Angelina Jolie podvojila zanimanje za gensko testiranje

(Foto: Shutterstock)

Mesec oktober je tradicionalno rožnat – namenjen je osveščanju o raku dojk. Po vseh celinah in državah potekajo različne osveščevalne akcije, ki so namenjene preventivnemu odkrivanju in detabuiziranju te bolezni, pomembno vlogo pri tem pa imajo tudi zvezdnice.
Potem ko je ameriška igralka Angelina Jolie lani razkrila, da se je odločila za preventivno odstranitev obeh dojk, se je podvojilo število žensk, ki so se napotile na preiskave, kaže britanska študija. Igralka se je za poseg odločila, ko je izvedela, da ima 87 % možnosti za razvoj bolezni zaradi visoko rizičnih genov. Kaže, da je učinek odločitve Angeline Jolie dolgoročen in globalen in prav to je pripeljalo množice žensk v klinike.

V primerjavi z letom 2012 se je maja in junija 2013 število obiskov v genskih posvetovalnicah in preiskav več kot podvojilo. Dejstvo, da je Angelina Jolie zaradi mutacije BRCA1 opravila poseg, je zagotovo naredilo močan vpliv na predstavnice njenega spola, saj slovi kot ena najbolj seksi, glamuroznih in tudi odločnih žensk na planetu. To je nemara zmanjšalo strahove pacientk pred izgubo seksualne identitete in opogumilo tiste, ki pred tem niso niti pomislile na gensko testiranje. Ocenjujejo, da okoli pet odstotkov raka dojke pogojujejo dedni dejavniki.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

rak dojk

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.