»Živeti s shizofrenijo«

  • ŠENT
  • ponedeljek, 06. oktober 2014
(Foto: Shutterstock)

Svetovni dan duševnega zdravja, 10. oktober 2014

Letošnje geslo svetovnega dneva duševnega zdravje je »Živeti s shizofrenijo«. Po podatkih WHO je shizofrenija prisotna pri 24 milijonih ljudeh po celem svetu in se najpogosteje pojavi pri osebah v starosti od 15 do 35 let. Shizofrenija je ozdravljiva bolezen, uspešnost zdravljenja pa je odvisna od zgodnjega ukrepanja in primernega zdravljenja, ki vpliva na to ali se bo bolezen razvila v kronično obliko. WHO poroča, da kar 90% oseb s shizofrenijo živi v državah v razvoju. Posebej pomembno pa je, da je primerna oskrba za osebe s shizofrenijo oskrba v skupnosti v stiku z družino, prijatelji in širšo skupnostjo.

Na svetovni dan duševnega zdravja želimo opozoriti na to, da lahko shizofrenija tako ali drugače prizadene vsakega izmed nas. Najprej osebe, ki so zbolele, nato njihove svojce, zdravstvene in socialne delavce, prijatelje, sodelavce, znance in celotno družbo. Zato je še toliko bolj pomembno ozaveščanje o shizofreniji in ostalih težavah v duševnem zdravju. Le tako bodo osebe, ki se soočajo s težavami, dobile primerno oskrbo in podporo, ki bo omogočila celostno okrevanje. Najpogostejša ovira, ki bistveno vpliva na pravočasno iskanje pomoči je strah, pričakovano nerazumevanje s strani drugih in predvsem predsodki ter stereotipi o duševnih motnjah, še zlasti o shizofreniji.

Zato bomo na ŠENT-u tudi letos obeležili dan duševnega zdravja s posebno akcijo, ki smo jo poimenovali:

»S predsodki v koš!«.

Javna akcija, ki bo potekala po Šentovih enotah bo simbolično spodbujala razbijanje predsodkov, z metanjem žoge v koš bodo namreč udeleženci simbolično metali v koš predsodke in ustvarjali bolj odprto in prijaznejšo družbo za vse nas, tudi za osebe, ki so zaradi svoje bolezni velikokrat označene ter socialno izolirane.

S to akcijo želimo opozoriti, da:
1. duševne motnje ne izbirajo svojih žrtev, saj lahko doletijo vsakogar, ne glede na starost, izobrazbo, kulturo ali socialni status,
2. da je shizofrenija ozdravljiva in da je uspešnost zdravljenje odvisna od zgodnjega ukrepanja in primernega zdravljenja, ki vpliva na to ali se bo bolezen razvila v kronično obliko,
3. da je primerna oskrba za osebe s shizofrenijo oskrba v skupnosti v stiku z družino, prijatelji in širšo skupnostjo,
4. ljudje z duševnimi motnjami kot je shizofrenija  niso nič bolj nasilni ali nevarni kot drugi,
5. ljudje z duševnimi motnjami, tako kot drugi, lahko opravljajo delo, v skladu s svojimi znanji, izkušnjami, ambicijami in sposobnostmi,
6. je podpora svojcev, prijateljev in širše skupnosti ključnega pomena pri okrevanju in  obvladovanju duševne motnje.

Že tretje leto zapored bomo udeležencem akcije, mimoidočim, po ulicah lokalnih skupnosti, šolah in na drugih javnih mestih delili zelene pentlje v znak opozarjanja na pomembnost duševnega zdravja in preseganja predsodkov. Z istim namenom bomo razdeljevali tudi informativne letake z miti in dejstvi o shizofreniji in drugih duševnih motnjah. S tem bomo pripomogli k odpravljanju predsodkov in stereotipov, k informiranju širše javnosti in zavedanju, da je shizofrenija bolezen kot vsaka druga in da je pravočasno ukrepanje bistvenega pomena za okrevanje in obvladovanje bolezni.

Dogajanje po ŠENT-ovih enotah po Sloveniji

V petek 10. oktobra bomo priredili dneve odprtih vrat, promocijske stojnice, predstavitve naših programov v skupnosti ter v znak solidarnosti, prevzemanja skupne odgovornosti ter za ozaveščanje in podiranje predsodkov do sfizofrenije in drugih duševnih bolezni delili simbolne zelene pentlje. V dnevnem centru Ljubljana bo ta dan potekala tudi okrogla miza z naslovom: »Kako živeti s shizofrenijo?«, gostje bodo: Dr. Majda Šerić, spec.psih., Barbara Horvat, univ.dipl.psih., Damjana Šenk, univ.dipl.psih.

Akcija »S predsodki v koš« bo potekala v Radovljici (Športno igrišče v Radovljici), Kopru (na Kidričevi ulici), Novem mestu (na parkirišču na Vrhovčevi 14), Kočevju (na mestni ploščadi), Mariboru ( na Trgu Svobode), Škofji Loki (na mestnem trgu), Novi Gorici (na dvorišču pred dnevnim centrom na Cesti Prekomorskih brigad 32), Ljubljani (v dnevnem centru na Belokranjski ulici 2), Celju (na športnem igrišču Gimnazije Center Celje), Kranju (9.10. v planetu Tuš in 10.10. v Qulandiji Kranj), Trbovljah (16.10. na igrišču Partizan Zavoda za šport Trbovlje). K sodelovanju bomo povabili širšo javnost.


Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki