Svetovna zdravstvena organizacija predlagala zmanjšanje priporočene količine sladkorja

(Foto: Shutterstock)

Sladkorja bomo poslej uživali še manj. Svetovna zdravstvena organizacija je nedavno predlagala zmanjšanje priporočene količine sladkorja: po novih priporočilih naj bi sladkor predstavljal zgolj pet odstotkov dnevnega vnosa kalorij v primerjavi z dosedanjimi desetimi odstotki. To ustreza količini okoli 25 gramov sladkorja dnevno za ženske ter 35 gramov za moške.

Po mnenju britanskih znanstvenikov ta delež ne bi smel presegati treh odstotkov. Do te ugotovitve so prišli po preučevanju zdravstvenih posledic in stroškov zdravljenja zobovja, ki v razvitih državah predstavljajo pet do deset odstotkov vseh zdravstvenih stroškov. Sladkorji so glavni dejavnik pri razvoju tako zobnih kakor drugih bolezni, na primer debelosti, torej bolezni, ki jih je v veliki meri mogoče preprečiti.

Tveganje za bolezni zob se pri otrocih podvoji ob prehrani, ki vsebuje že pet odstotkov sladkorja. Med ukrepi za omejevanje porabe sladkorja je odstranjevanje avtomatov s sladkarijami iz šol in bolnišnic, zlasti pa je nujno označevanje hrane z višjim deležem sladkorja ter uvajanje davka na sladkor.

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki