Dojenje, zmaga za vse življenje

(Foto: Shutterstock)

Od 1. do 7. oktobra obeležujemo mednarodni teden dojenja

 Od 1. do 7. oktobra 2014 bomo v Sloveniji ponovno obeležili mednarodni teden dojenja. Svetovna zveza za dojenje (WABA) vsako leto določi moto tedna dojenja. Ker želimo v tem letu še posebej poudariti pomen dojenja z vidika razvojnih ciljev, je letošnja vodilna misel in hkrati tudi moto Svetovnega tedna dojenja »Dojenje – zmaga za vse življenje«.

Materino mleko je najboljše, najcenejše, vedno pri roki, vedno prave temperature in zmaga ter naložba za vse življenje. Pomen dojenja vseskozi ostaja enak – je najboljša in najbolj kakovostna hrana za otroka, predstavlja hitrejše okrevanje za mamo in prihranek za družbo – le njegova družbena sprejetost se skozi desetletja spreminja.

Materino mleko še vedno nima enakovrednega nadomestila. Seveda pa ni edina izbira prehrane za otroka. Kadar mamica ne doji in si mleko ne izbrizgava, potem je najboljša pot, da se o uporabi nadomestne mlečne hrane posvetuje s strokovnjakom. Pri izbiri mlečne hrane naj se mamica pozanima o prednostih določenih proizvodov, saj vse mlečne formule niso enake.

Pomembno je, da se za način prehranjevanja mati odloči sama in da ima pri tem podporo njenih najbližjih. Prav pa je tudi, da se pri pridobivanju informacij obrne na prave ljudi. Strokovno osebje v porodnišnici s svojim znanjem in izkušnjami iz prakse pomaga materam premagovati prve materinske skrbi. Odnos do matere in novorojenčka temelji na zaupanju, empatiji in spoštovanju. Mati potrebuje prav toliko pozornosti kot njen otrok.

V avli ljubljanske porodnišnice (Klinični oddelek za perinatologijo Ginekološke klinike)  bomo v tednu dojenja pripravili stojnico, namenjeno spodbujanju in podpori dojenju. Z nosečnicami, doječimi materami, obiskovalci in zaposlenimi se bomo pogovarjali o pomenu materinega mleka, prednostih dojenja in kje ter kako dobiti pomoč v primeru težav pri dojenju ali vprašanj, na katere mamice same ne najdejo odgovorov.

V Šoli za starše  promoviramo dojenje na predavanjih za bodoče starše. Ob začetnem, uvodnem predavanju, ki se ponovi trikrat v dnevu, z udeležbo povprečno 150-ih parov, poudarimo in razložimo pomen dojenja in jih seznanimo z vsemi  aktivnostmi, ki potekajo v tem času. Naš cilj seveda je, da čim več mater doji svoje otroke, in da v vsakem trenutku tudi vedo, kje lahko najdejo ustrezno strokovno pomoč. Pripravimo in razdelimo tudi promocijsko gradivo.