Kaj je v resnici narobe z gaziranimi pijačami?

(Foto: Jupiterimages)

Gaziranim pijačam se marsikdo težko upre, čeprav že vrabčki na strehi čivkajo, da so slabe za zdravje. Žal so stvari še veliko hujše, kot si predstavljate.

Prepolne sladkorja

Številnim gaziranim pijačam dodajajo glukozno-fruktozni sirup, saj je cenejši od sladkorja. Pol litra gazirane pijače vsebuje približno 16 žlic sladkorja, najpogosteje v obliki glukozno-fruktoznega sirupa, kar je za trikrat več od priporočenega dnevnega odmerka sladkorja.


Debelost

Sadni sladkor fruktoza je veliko nevarnejši od navadnega sladkorja, ker pa je tudi cenejša, jo na veliko uporabljajo pri proizvodnji gaziranih pijač. Fruktoza se razgrajuje v jetrih in se kopiči v obliki maščobe. Zato mnogi prav fruktozo oziroma fruktozno-glukozni sirup krivijo za epidemijo debelosti v zahodnem svetu. Gazirane pijače so zaslužne za 7 odstotkov vseh kalorij, ki jih vsak dan vnesemo v telo, kar je več kot katerokoli drugo posamezno živilo. Te pijače so prepolne »praznih« kalorij, zaradi katerih jih zlahka veliko popijemo, pri tem čemer občutek lakote pa ostane. Ena sama pločevinka gazirane pijače na dan pomeni dodatnih pet do sedem kilogramov na leto. K debelosti v enaki meri prispevajo dietne gazirane pijače. Poleg tega njihov sladek okus spodbuja izločanje inzulina, ki blokira sposobnost telesa, da kuri maščobo.

Kronične bolezni

Z zaužitjem gazirane pijače se raven sladkorja v krvi naglo poveča, kar sčasoma zanesljivo vodi do nastanka diabetesa tipa 2, srčnih bolezni in drugih obolenj srčno-žilnega sistema. Vse več je tudi dokazov, da sladkor povečuje tveganje za nastanek različnih tumorskih obolenj. Nekatere raziskave povezujejo uživanje sladkih pijač z nastankom ledvičnih kamnov.


Slabljenje imunskega sistema

Pri ljudeh, ki namesto zdravih pijač pijejo gazirane sokove,obstaja večja verjetnost, da ne bodo zaužili dovolj vitamina A, kalcija in magnezija. Gazirane pijače vsebujejo tudi fosforno kislino, ki črpa kalcij in magnezij, elementa, ki pomagata ohranjati učinkovitost imunskega sistema.


Zobna gniloba

Zobno sklenino poleg sladkorja uničujejo tudi kisline. Štiri ali več kozarcev gazirane pijače na dan pri najstnikih za celih 250 odstotkov poveča tveganje za erozijo zob! Vsebujejo jih tudi dietne gazirane pijače, to tveganje pa zmanjšuje pitje mleka in vode.

Globalno segrevanje

Velike količine prazne plastične embalaže najpogosteje končajo kot nerazvrščena plastika. Pomembno je omeniti tudi ogromne količine surovin, ki jih porabijo, da bi te pijače pripeljali od proizvodnega obrata do trgovine. Nekateri proizvajalci gaziranih pijač so povezani z vodno krizo v državah, kot je Indija, saj so si prilastili izvire pitne vode. Plastenke, ki jih uporabljajo za gazirane pijače, vsebujejo bisfenol A, strupeno kemikalijo, ki jo vse pogosteje povezujejo z različnimi boleznimi in tudi s slabljenjem imunskega sistema.

Gazirane pijače ne odžejajo

Ves sladkor iz gazirane pijače veže slino v ustih, zaradi česar ostajajo suha, kar nas sili, da kaj prigriznemo. Poleg tega, da z gaziranimi pijačami vnašamo prazne kalorije, torej tudi več pojemo.Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki