Izšla je septembrska Viva, revija za boljše življenje!

  • Viva
  • nedelja, 21. september 2014
Viva september 2014, številka 250.
Viva september 2014, številka 250. (Foto: Matic Bajželj)

Viva september 2014, številka 250

Pogovor s Tomažem Kavčičem, umetnikom v kuhinji, o usklajevanju poklicnega in osebnega življenjenja, zakaj šefi ne marajo mamic, vse o bioresonanci, zakaj razum prihaja iz trebuha, Vivina priloga o HPV ... in še mnogo drugega zanimivega in koristnega branja v novi septembrski Vivi!


V ekranu Darje Zgonc: Dr. Ljubica Marjanovič Umek, razvojna psihologinja


Izgubljenega časa ni mogoče nadoknaditi

V tokratnem žarišču iščemo zdrave meje pri usklajevanju prostega časa, časa za družino in dela. »Vsak starš mora sam najti ustrezno ravnotežje,« razlaga razvojna psihologinja dr. Ljubica Marjanovič Umek. Zaradi pomanjkanja delovnih mest so tisti starši, ki službo imajo, verjetno res pod večjim pritiskom in doživljajo na delovnem mestu večji stres, kot ga zahteva samo delo. Del tega prenašajo tudi domov, kar seveda ni ugodno za družino. Pomembno pa je, da se starši tega zavedajo. Kljub temu, poudarja sogovornica, je zanesljivo mogoče uskladiti kariero in otroka ter biti ob tem tudi notranje miren in zadovoljen.

Usklajevanje poklicnega in osebnega življenja


Popoln starš in popolen delavec?

Sedite na pomembnem sestanku, ko nenadoma prejmete sms-sporočilo, da je vaš otrok zbolel. Vaša pozornost se v trenutku razdeli. Enako je, kadar se doma igrate z otrokom, v mislih pa premlevate službene težave. V obeh primerih kradete čas, pozornost in energijo, v prvem primeru službi, v drugem zasebnosti. Če se v takšnih situacijah znajdete večkrat na dan, boste prej ali slej postali nezadovoljni, nezadovoljstvo pa vpliva na učinkovitost, ne nazadnje pa vam lahko celo načne zdravje. 


NAROČILNICA NA REVIJO VIVA


Zgodba z naslovnice: Tomaž Kavčič, umetnik v kuhinji

Mi smo gostilna. Slovenci imamo tako lep izraz za te naše hrame kulinarike. Gostiti, gosti, gostilna, gostitelj so besede, ki so mi tako blizu, ker so tako tople, pravi kulinarični virtuoz Tomaž Kavčič. In čeprav je njegova slovita gostilna doma v dvorcu, je še vedno Pri Lojzetu! Tomažu ali Tomiju, kot mu pravimo prijatelji, je uspelo kulinarično ustvarjanje na osnovi stoletne gostilniške tradicije z novimi tehnikami in kombinacijami okusov dvigniti na sam vrh avtorske kuhinje.


Možgani in prebava

Razum prihaja iz trebuha
Kakšna je povezava med človekovo prebavno cevjo in bakterijami na eni strani ter logičnim umom, intuicijo in čustvi na drugi? Zakaj nas na primer stiska v želodcu ob misli na problem, ki mu nismo kos? Zakaj nas tlači mora ali slabo spimo, če se zvečer preveč najemo? Ali bi si nemara izbrali drugega življenjskega partnerja, če bi se v času odločitve prehranjevali drugače in posledično v svojem črevesju gojili drugačne bakterije?


Vas boli rama ob zapenjanju nederčka?

Če vas ob premikanju rok ali ležanju na rami pestita bolečina v ramenskem sklepu in slabša gibljivost tega sklepa, utegne biti vzroknabiranje kalcija oziroma kalcinacija. Gre za pogosto težavo, ki je pogostejša pri ženskah kot pri moških. Kerpovzroča kar nekaj nevšečnosti, smo za vas poiskali ukrepe, s katerimi je mogoče težavo omiliti ali celo odpraviti.

Dementna babica Mara

Babica Mara je ena od 44 milijonov oseb na svetu, ki imajo demenco. Njeno zgodbo od prvih simptomov in diagnoze do današnjih dni, ko je z zdravili babica bolj mirna, v besedi in sliki opisuje njena vnukinja: »Res jo je bolezen oropala večine spominov, ki so zakladnica življenja. Vendar je naša naloga, da ji pomagamo ohranjati tisto, kar še zna in ima rada, pa naj gre za igranje klavirja ali lupljenje česna, ki ji daje občutek, da je zelo koristna. Ta bolezen nas je povezala, danes smo si bliže kot kadar koli prej.« Mara je po pasivnosti in zapiranju vase spet družabna. Odkar prejema zdravila, je veliko bolj umirjena, lažje se sporazumeva in tudi družina jo lažje razume.

Hiperpigmentacije

Hiperpigmentacije so zgolj nekatere izmed posledic prekomernega dolgotrajnega izpostavljanja soncu. Najpogosteje se pojavljajo v manjših obsegih na posameznih delih telesa, lahko pa zajamejo tudi vse telo, razlaga dermatolog iz Derma Centra Maribor. Po pogostnosti te neenakomerno rjavo obarvane lise daleč presegajo od sonca povzročene nevarne kožne spremembe. Poznamo več diagnoz takšnih nenevarnih hiperpigmentacij, med katerimi so najpogostejše sončne pege, melazma, Poikiloderma Civatte in starostne sončne pege. Kaj lahko storimo za preventivo in kako težave odpravimo?


Bioresonanca na prvem mestu

Bioresonančna metoda je pri nas zagotovo med bolj znanimi komplementarnimi oblikami zdravljenja in po dveh desetletjih uživa med uporabniki veliko zaupanje. Pripisujemo ji kar prvo mesto po uspešnosti med vsemi metodami zdravljenja, ki niso šolsko medicinske. Najbolj opevana je njena pomoč pri alergijah, kjer naj bi veljala 80-odstotna uspešnost, sicer pa je pri različnih težavah v povprečju uspešna med 60 in 90 odstotki. Uporaba se počasi širi tudi v države, kjer imajo bolj konzervativen odnos do komplementarnih in integrativnih oblik zdravljenja. Bioresonančno metodo terapevti vidijo kot dopolnilno terapijo, ki je preizkušena in dokazana, uporabniki pa jo cenijo kot neinvazivno in naravno metodo.

Garate za notranji mir? Nesmiselno!

Se tudi vi bojujete z lastnimi mislimi in iščete pravo meditacijo, ki bi vsaj za sekundo utišala nenehno notranje čebljanje? Morda ima odgovor za vas ameriški kiropraktik, dr. Frank J. Kinslow: prepričan je, da so različne tehnike, ki naj bi z »delom« pomagale utišati naš um, napačne. Zakaj? »Da bi utišali um, se osredotočamo na plamen sveče, odpiramo srce, sedimo v neudobnem položaju, spremljamo dihanje, mrmramo skrivnostne zloge … Ali se vam zdi to smiselno? Kako lahko nekaj počneš, da bi dejansko delal nič?« Namesto tega »garanja« ponuja enostavno tehniko, ki jo je razvil sam.

Želite zanositi? Okrepite ledvično esenco

Med ženskami na Kitajskem – najsi prisegajo na zahodno ali kitajsko medicino – velja, da je treba telo oziroma maternico pripravljati in krepiti v naprej, in sicer do dvanajst mesecev pred zanositvijo. Tako kot vsak dober vrtnar ve, da je trebas pripravo prsti za vrt začeti že mesece pred setvijo, če želi, da bo pridelekobilen.Kitajske ženske in tudi moški že leto dni pred načrtovano zanositvijo opustijo pitje alkohola in kajenje ter uživajo kakovostnejšo hrano kot sicer, pomagajo pa si tudi z zelišči.  To počnejo zato, ker želijo okrepiti ledvično esenco, iz katere nastane otrokova energijska in fiziološka zasnova.


Pisava razkriva vašo osebnost

Ali je vaša pisava podobna pisavi vašega očeta ali matere? V tem primeru je zelo verjetno, da ste mu/ji podobni tudi v številnih drugih pogledih. Ugotovitev, da imajo ljudje s podobno pisavo podobne značajske poteze, je zelo stara. Kako to določiti in kje v pisavi se kaže, kaj je treba opazovati? Sploh pa, ali je mogoče analizirati pisavo, če enkrat pišemo tako in drugič drugače, pač odvisno od razpoloženja?

Ivan Kramberger Ivek: Stoodstotni prostovoljec

Življenje nam je bilo dano zato, da bomo dajali, šele tedaj se lahko počutimo dostojanstveni in svobodni. V prenagljenem in stresnem življenjskem ritmu nas prostovoljstvo spomni na pomembne vidike našega bivanja – pomoč, prijaznost in ljubezen. Ivan Kramberger Ivek iz Gornje Radgone, je stoodstotni prostovoljec, ki ničesar ne prepušča naključju. »Prostovoljstvo me izpopolnjuje. Rodiš se kot prostovoljec, živiš kot prostovoljec in umreš kot prostovoljec, to je preprosto način življenja, poslanstvo, ki ga bom izpolnjeval, dokler bom živ,« začne svojo zgodbo prejemnik državnega priznanja naj prostovoljec 2013 na področju civilne zaščite, reševanja in sociale.

Ali je zamrznjena hrana zdrava?

V trgovinah je ponudba globoko zamrznjene hrane ogromna, zamrzovanje živil pa je še posebno v času pobiranja bogate bere z vrta (ali iz gozda) pogosto prvo naseznamu metod za shranjevanje živil. Le kako se ne bi pozimi, ko jemljemo hrano iz zamrzovalnika, vprašali, kako zdrava je sploh zamrznjena hrana  in koliko časa?

Darilo za vse bralce Vive: Darilni bon v vrednosti 30 EUR!

V septembrski Vivi vam podarjamo darilni bon v vrednosti 30 EUR za brezplačni diagnostični pregled pri zdravniku tradicionalne kitajske medicine in 20 % popust na prvo terapijo!


Še več ugodnosti za Vivine raročnike >>> Ugodnosti in darila za Vivine naročnike v septembru


Vivina priloga Skrb zase: HPV ne izbira vi lahko!


NAROČILNICA NA REVIJO VIVA

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki