Čustvena inteligenca pomembna tudi pri pogajanjih

(Foto: Shutterstock)

Ljudje se zelo razlikujemo po sposobnosti sporazumevanja, kar pomembno vpliva na naše pogajalske sposobnosti. Pri tem igra pomembno vlogo čustvena inteligenca, ki je opredeljena kot sposobnost »upravljanja« s čustvi. Čustvena inteligenca torej pomeni realno razumevanje in vrednotenje čustev.

Zato je koristno spoznati postavke čustvene inteligence, ki pomembno vplivajo na uspeh pogajalskega procesa:  • Razumevanje drugih: najpomembnejša čustvena kompetenca, brez katere je v pogajanjih zelo težko, če ne celo nemogoče doseči končni dogovor.
  • Samozavest: brez zaupanja v lastne sposobnosti bomo naleteli na številne težave, vendar pa naj samozavest izhaja le iz stvarne ocene lastnih sposobnosti.
  • Čustveni nadzor: pomembno vpliva na pogajanja, saj nam pomaga narediti dober vtis, obenem pa je izrednega pomena za uspešno izvajanje pogajalske strategije.
  • Izražanje čustev: naša čustva navadno vplivajo na drugo stran, zato jih poskusite usmerjati proti želenemu izidu. Pozitivna čustva skoraj vedno koristijo pogajanjem, zaradi česarjih velja uporabljati strateško. Tudi negativna čustva niso nujno slaba, zato jih je včasih treba vključiti v pogajalski proces.

Upravljanja s čustvi ne jemljite zlahka. Skupna raziskava Univerze Harvard in Univerze Stanford je pokazala, da je IQ le v 15 odstotkih zaslužen za uspeh v življenju in karieri, EQ pa v kar 85 odstotkih! V poslovnem svetu vse bolj poudarjajo, da vam IQ prinese posel, EQ pa vam omogoči, da ga ohranite.

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Vsi Viva strokovnjaki