Plastenke za avtobusno vozovnico

(Foto: Shutterstock)

Se spomnite uvodnega prizora iz filma Nazaj v prihodnost 2, v katerem Doc Brown divje brska po smeteh, da bi tako prišel do goriva za svoje supervozilo? Leta 1989 je bila zamisel o pretvorbi smeti v gorivo zabavna, vendar stvar znanstvene fantastike. Medtem ko še čakamo na postopek, kako vsakdanje smeti spremeniti v gorivo, na različnih koncih sveta delajo drzne korake v smeri zmanjševanja ogljičnega odtisa in obremenjenosti okolja s smetmi.

V Sydneyju so namestili prve naprave, na katerih lahko v zameno za prazne plastenke in pločevinke izbirate med subvencijo avtobusne vozovnice, kuponi za hrano ali donacijo okoljskiorganizaciji. Trenutno v Avstraliji reciklirajo 42 odstotkov plastenk in pločevink, s sistemom nagrajevanja pa skušajo dvigniti splošna zavest ljudiin jih spodbuditi, da malce bolj pomislijo na okolje.

Podobne naprave so namestili v Pekingu, ki se dobesedno utaplja v smeteh. V zameno za plastenko ali pločevinko si lahko potniki napolnijo kartico za javni prevoz (5 do 15 centov). Kitajska upa, da bo z napravami, ki jih bodo namestili na vseh postajah mestnega prevoza in parkiriščih, omejila stroške zbiranja in odvažanja plastenk, za kar Kalifornija porabi 25 milijonov dolarjev na leto, še 8,5 milijona dolarjev pa gre za pobiranje plastičnih smeti po mestu.

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki