Dojenje, zmaga za vse življenje

  • UR
  • ponedeljek, 04. avgust 2014
(Foto: Shutterstock)

Od 1. do 7. avgusta v več kot 150 državah sveta obeležujemo svetovni teden dojenja kot del aktivnosti Svetovne zveze za podporo dojenju WABA, s katerimi želimo usmeriti pozornost družbe k osveščanju o pomenu dojenja. WHO,
UNICEF in zdravstvena stroka priporočamo izključno dojenje v prvih šestih mesecih, čemur sledi pravočasno, primerno in varno dopolnilno hranjenje, ob nadaljevanju dojenja dveh let ali dalj.

Moto letošnjega svetovnega tedna je »Dojenje, zmaga za vse življenje«, saj je materino mleko za otroka najboljša možna hrana. Za zdravje, rast in razvoj otroka zagotavlja idealno ravnovesje hranilnih in obrambnih snovi. Posebno je prav zato, ker je prilagojeno vsakemu otroku posebej, glede na njegovo starost in celo čas v dnevu.

Čas, ko mati otroka doji, je čas, ko se otrok čuti najbolj varnega, ljubljenega, poslušanega … Je več kot samo hranjenje z zdravo hrano, saj dojenje utrjuje čustvene vezi, ljubezen in razumevanje med mamo in otrokom, ki se počasi navaja na zunanji svet. In nenazadnje, materino mleko je vedno na voljo, vedno prave temperature in je zastonj. In glede na to, da
smo ljudje vedno bolj ekološko osveščeni - mlečni nadomestki so shranjeni v embalaži, in če mati doji, potem odpadne embalaže ni.

V UKC Ljubljana načrtujejo aktivnosti v podporo dojenju v prvem tednu v oktobru. Takrat bodo v avli ljubljanske Porodnišnice pripravili prostor, namenjen promociji in spodbujanju dojenja. Z nosečnicami, doječimi materami in obiskovalci se bodo pogovarjali o pomenu materinega mleka, prednostih dojenja in dostopni pomoči v primeru težav ali vprašanj. V Šoli za starše bodo promovirali dojenje na vsakem izmed predavanj za bodoče starše.

V ljubljanski porodnišnici na različnih oddelkih dela pet IBCLC svetovalk (mednarodno pooblaščenih svetovalk za dojenje). Njihov cilj je, da čimvečje število mater doji svoje otroke in da v vsakem trenutku vedo, kje lahko najdejo ustrezno strokovno pomoč. Pomembna naloga je tudi širjenje znanja o dojenju med sodelavci in splošno javnostjo.

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki