Med počitnicami in dopusti poskrbimo za zdravo spolnost

(Foto: Shutterstock)

Čas dopustov oziroma počitnic je povezan z večjim tveganjem za prenos spolno prenosljivih okužb. Po vsem svetu in tudi v Sloveniji je opazen trend naraščanja spolno prenosljivih okužb (SPO), kot so HIV/aids, virusni hepatitisi, gonoreja, sifilis, humani papiloma virusi, klamidijske okužbe in druge. Raziskave kažejo, da zlasti mladi med počitnicami pogosteje sklepajo nova znanstva in prijateljstva, ki pripeljejo do intimnih stikov, pri čemer se jih še vedno veliko ne zaščiti.

Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) mladim priporočajo najzanesljivejšo metodo zaščite, tako imenovano dvojno zaščito, ki pomeni dosledno uporabo kondoma in hkratno uporabo drugih kontracepcijskih metod, kajti kondom je najzanesljivejša zaščita pred vsemi SPO.

»Zdrava spolnost ni pomembna zgolj s stališča preprečevanja spolno prenosljivih bolezni in neželene nosečnosti, temveč tudi pomemben element zdravega življenja induševnega zdravja,« je povedala Evita Leskovšek z NIJZ in svetovala, kako ukrepati ob nezaščitenih spolnih odnosih: »Po nezaščitenem tveganem spolnem odnosuv primeru znakov okužbe (spremembe na zunanjih spolnih organih, rdečica, bolečina, srbečica, izcedek) priporočamo obisk zdravnika oziroma testiranje na virus HIV in viruse hepatitisov. Zgodnje odkritjeprispeva k boljšemu izidu zdravljenja bolezni in preprečuje njeno širjenje.«

Raziskave, ki jih je NIJZ opravil med slovenskimi srednješolci, so pokazale, da je imela spolne odnose že skoraj četrtina dijakov prvega letnika ter dobra polovica dijakov tretjega letnika. Med spoloma ni pomembnih razlik. Srednja starost ob prvem spolnem odnosu se je v primerjavi z letom 1996 znižala z 18,5 na 17 let. Raziskave in podatki kažejo, da se je zmanjšal delež mladostnikov, ki ne uporabljajo kontracepcije, da se je povečala raba zanesljive kontracepcije in da število nosečnic med mladostnicami še naprej upada. Kondom ob prvem spolnem odnosu uporabi približno tri četrtine mladostnikov, slabša pa je uporaba kondoma oziroma dvojne zaščite ob zadnjem spolnem odnosu. Raziskava je pokazala, da mladi niso dovolj informirani o spolnosti. Tisti, ki so imeli spolni odnos pred 16. letom starosti, so menili, da je bilo to prezgodaj. Tri četrtine mladih, ki so imeli zgodaj prvi spolni odnos,meni, da bi morali o spolnosti vedeti več.

Večina jih je dejala, da bi o spolnosti najraje izvedeli več od staršev, spolna vzgoja v šoli, ki še vedno ni sistematično urejena, pa je bila na drugem mestu. Kontracepcijske tabletke, ki ščitijo pred nenačrtovano nosečnostjo, pa ne pomenijo tudi zaščite pred spolno prenosljivimi okužbami. »Mlade je treba spodbujati k odgovorni spolnosti in razmisleku o odlogu prvega spolnega odnosa,« je še povedala Evita Leskovšek in dodala, da je trebana tveganja, povezana z opuščanjem učinkovite zaščite, spomniti tudi odrasle.

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki