Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Možgani se učijo, dokler živimo

(Foto: Shutterstock)

Možgani odraslih se lahko razvijajo enako hitro ali celo hitreje kot otroški. Znanstveniki so ugotovili, da so človeški možgani prožnejši, kot je veljalo doslej. Prepričanje, da se možgani zelo hitro razvijajo le v rosnih letih, je torej zmotno. V samo nekaj urah izvajanja preprostih metod učenja, prilagojenih inteligenci dojenčkov, je mogoče povečati število sivih celic.
Novo odkritje bo morda prispevalo k razvoju novih zdravil za motnje delovanja možganov, ki so doslej veljale za neozdravljive, kar utegne olajšati življenje številnim ljudem s težavami zaradi možganskih funkcij, pa tudi njihovim družinam. Med poskusom so odraslim dali različno obarvane kartice, s katerimi so morali povezati nekatere nove besede in si jih zapomniti. Skozi enak proces gredo dojenčki, ko se učijo povezovanja besed s predmeti. Nato so raziskovalci skenirali možgane odraslih – posnetki so pokazali nastajanje nove sive snovi. Raziskovalci kar niso mogli verjeti, kako hitro se je struktura možganov spremenila tudi pri odraslih ljudeh.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

možgani , učenje

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

9. 12. 2018 15:12:24
Za ohranitev dobrih delovanj možganov je dokaz moja mama ,saj si zapomni še danes vse pesmi in besedila pogovora, veliko čita rešuje križanke in se vsesplošno udeležuje vsakodnevnih aktivnosti v družini in družbi.