Z novo brezplačno aplikacijo preverite obolevnost za klopnim meningoencefalitisom na posameznih območjih v Sloveniji

  • UR
  • petek, 27. junij 2014

Slovenija se glede na obolevnost za klopnim meningoencefalitisom uvršča v sam vrh evropskih držav. Leta 2013 je po uradnih preliminarnih podatkih pri nas zbolelo kar 310 oseb. Največ oseb se je okužilo na območjih, kjer stalno živijo med rekreacijo (sprehod, tek in druge aktivnosti). nabiranjem gob ali kmetovanjem. Klopni meningoencefalitis, za katerim zbolevajo odrasli in otroci, je najpomembnejša infekcijska bolezen v Sloveniji in lahko pusti resne posledice.

Majhen klop lahko povzroči veliko težav

Klopi lahko prenašajo povzročitelje različnih bolezni, najpogosteje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa. Aktivnost klopov je povezana z obdobjem lepega oziroma toplejšega vremena, zato največ oseb za lymsko boreliozo ali klopnim meningoencefalitisom oboli v toplejših mesecih.

Če radi preživljate čas v naravi, se zaščitite pred klopnim meningoencefalitisom

Čas, v katerem se nahajamo, je kot nalašč za aktivnosti v naravi kot so tek, kolesarjenje, pohodi v naravi, kampiranje in druženje s prijatelji na piknikih. Je pa tudi čas, ko se vsi posvečamo urejanja naših vrtov.

Nova aplikacija za pametne telefone in tablice

Odslej lahko s posebno aplikacijo Klop SOS preverite obolevnost za klopnim meningoencefalitisom v Sloveniji. Aplikacija prikazuje zemljevid Slovenije, na katerem so vrisane upravne enote. Obarvane so glede na povprečne letne obolevnosti za klopnim meningoencefalitisom.

Aplikacija pa poleg stopenj obolevnosti omogoča tudi spremljanje vremena v Sloveniji in ponuja informacije o boleznih, ki jih prenašajo klopi ter možnostih zaščite. Aplikacija je trenutno brezplačno na voljo v trgovini Google store, v kratkem pa bo na voljo tudi v trgovini Apple store. Naložite si jo lahko na naslovu: play.google.com/store/apps/details?id=com.baxter.klopsos

Klopni meningoencefalitis

Klopni meningoencefalitis, ki ga povzroči vbod okuženega klopa, v večini primerov zahteva bolnišnično zdravljenje in dolgotrajno rehabilitacijo. Bolezen pa lahko pusti trajne in resne posledice na našem zdravju.

Zaščiteni v naravo

Ko se odpravite v naravo uporabljajte svetla oblačila iz gladkega materiala, ki klopom onemogočajo, da bi se oprijeli na vašo kožo. Po prihodu iz narave si temeljito preglejte telo in prečešite lase. Če ste klopa slučajno opazili, ga čim prej odstranite.

Strokovnjaki opozarjajo, da je najbolj učinkovita zaščita pred klopnim meningoencefalitisom cepljenje. Priporočljivo je za vse, ki prosti čas preživljajo na prostem, zaščitijo pa se lahko tudi otroci od enega leta dalje.

Slovenija nas zagotovo hitro očara s svojimi lepotami, skritimi kotički in čudovito naravo, ki nas privlači v lepem vremenu. Torej poskrbite, da bodo užitki v naravi brezskrbni, spomini nanje pa zgolj lepi.

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki