Slovenci vse bolj zeleni

  • UR
  • ponedeljek, 23. junij 2014
(Foto: Shutterstock)

V Sloveniji je po zadnji raziskavi družbe Gfk Slovenija polovica vseh Slovencev obdeluje svoj vrt, 40 odstotkov vseh kupcev pa kupuje eko proizvode. Med njimi se jih 7 odstotkov redno odloča zanje, medtem ko jih 33 odstotkov kupuje skupaj z drugimi izdelki. Nekateri potrošniki izbirajo samo določene tipe eko izdelkov, kot so mleko, sadje, jajca idr., medtem ko se drugi odločajo za različne izdelke v priložnostnem smislu – denimo takrat, ko želijo narediti nekaj dobrega in zdravega za svojo družino.

Nakupovanje eko izdelkov vse bolj narašča, čeprav 60 odstotkov ljudi tovrstnih izdelkov še vedno ne kupuje. Po podatkih raziskave več kot polovica slovenskih gospodinjstev sama prideluje zelenjavo. Polovica vrtičkarjev pravi, da je glavni razlog za lastno samooskrbo s hrano višja kakovost hrane, tretjina pa se z vrtičkarjem ukvarja zato, ker tako varčujejo z denarjem. Kar 50 odstotkov slovenskih gospodinjstev je začelo samih proizvajati hrano, hkrati pa jih še 20 odstotkov od tistih, ki je ne pridelujejo sami, pridobiva od sorodnikov in kmetij. Glede na rezultate raziskave, razpoložljivost pridelane hrane vpliva na menije v gospodinjstvu, kar nakazuje še en pomemben način soočanja z denarnimi omejitvami. Hkrati pa vpliva tudi na preživljanje prostega časa, ki ga vse bolj pogosto preživijo v svojih vrtičkih.

Raziskava je pokazala še, da potrošniki »zelene« ali »eko« trditve pogosto dojemajo kot negativne, le trditvi »organsko« in »možnost recikliranja«. Na vprašanje, kaj pomeni eko danes in kaj je pomenilo 20 let nazaj, večina anketirancev verjame, da so bili izdelki nekdaj bolj ekološki, tudi če niso bili tako poimenovani  (lokalna pridelava, manj onesnažena zemlja in manj industrijskih dodatkov).

 
Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki