Zakaj ženske razjeda krivda?

  • T.ko
  • ponedeljek, 16. junij 2014
(Foto: Jupiterimages)

Nasvetov in zapovedi o tem, kakšen naj bo videz žensk in kaj vse bi morale početi, je na pretek, prav zaradi njih pa se ženske vse pogosteje čutijo krive, ker jih ne dosegajo. Če gre verjeti poplavi nasvetov, kako biti lepa in urejena, dobra mati, uspešna poslovna ženska in strastna ljubimka, bi morale imeti ženske obveznosti od zore do mraka in še dlje. Prav ta pritisk je razlog, da se kar 96 odstotkov žensk vsaj enkrat na dan počuti krive, ker nečesa od tega niso uspešno opravile.

Glavnih razlogov za občutek krivde je veliko, začne pa se s tem, da vedno primanjkuje časa za otroke, tako da večino mater ob koncu dneva muči to, da z njimi niso preživele dovolj časa, zaradi česar se seveda počutijo krive. Več kot 70 odstotkov žensk je izjavilo, da so vsaj enkrat v življenju hujšale, in ker jim to ni uspelo, so se počutile krive. Ženske z omejenim gospodinjskim proračunom navadno čutijo krivdo, kadar kupijo kaj zase, očitkov so deležne, če kosilo ali večerja ne posreči najbolje, in kar je najhuje, čutijo se krive za partnerjevo nesrečo, saj so prepričane, da zanj niso naredile dovolj.

Za konec nemara še ključen razlog – ne vedo, koga naj zavrnejo. Tu se skriva največji del problema, saj ženske vzgajajo tako, da članom ožje in širše družine nikoli ničesar ne odrečejo, prav te naloge, ki jih prevzemajo nase, pa jih najbolj mučijo in v njih vzbujajo najmočnejše občutke krivde. Zato še nasvet – naučite se reči ne in se raje sprostite.