Podnebne spremembe ogrožajo človeško prehrano

(Foto: Shutterstock)

V prvi raziskavi, ki je preučevala vpliv porasta CO2 na človeško prehrano, objavljeni v reviji Nature, so razkrili, da bodo posevki, ki hranijo velik del svetovnega prebivalstva, ob napovedni rasti CO2 vsebovali znano manj železa in cinka. Že zdaj dve milijardi ljudi po vsem svetu pesti pomanjkanje cinka in železa. Cink in železo sta esencialni hranili, ki sta nujni za zdravje in normalno delovanje organizma. Cink deluje v telesnih celicah, kjer pomaga imunskemu sistemu v boju proti virusom in bakterijam.

Po analizi 41 genotipov žit in stročnic, vzgojenih na sedmih, z ogljikovim dioksidom obremenjenih lokacijah na Japonskem, v ZDA in Avstraliji, so zaznali pomembno zmanjšanje vsebnosti železa in cinka, in sicer na vseh sedmih lokacijah. Cinka je bilo manj za 9,3 odstotka, železa pa za 5,1 odstotka. V pšenici, vzgojeni na lokacijah, onesnaženih s CO2, je bilo tudi za 6,3 odstotka manj beljakovin kot v tisti, ki je rasla na zemlji, zmerno onesnaženi s CO2.

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Zlatko Fras

dr. Zlatko Fras dr. med. spec. internist

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki