ADHD ni bolezen?

(Foto: Shutterstock)

Še en svetovno priznan strokovnjak se je pridružil vsem, ki trdijo, da ADHD ni bolezen v pravem pomenu besede, marveč samo skupina simptomov. Dr. Bruce Perry, nevroznanstvenik iz Houstona, trdi, da večina ljudi v katerem od življenjskih obdobij kaže posamezne znake tega stanja. Prepričan je še, da utegnejo psihostimulanti, kot je zdravilo ritalin, ki ga uporabljajo za zdravljenje motnje hiperaktivnosti in pozornosti, dolgoročno škoditi zdravju.

S tem naj bi samo zakrili pravo težavo, ki se utegne skrivati v nečem tako običajnem, kot je pomanjkanje železa. Otroci, ki jim dajejo zdravila proti ADHD, sčasoma za isti učinek potrebujejo vse večji odmerek zdravila. Poleg tega ima jemanje zdravila tudi druge učinke, ki jih še ne razumemo v celoti, opozarja dr. Perry. Za ADHD so značilni slabša pozornost, nemir in nervoza, ocene pa pravijo, da za njim trpi od pet do sedem odstotkov otrok.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki