Beljakovina, ki ustavlja artritis

  • TK
  • četrtek, 22. maj 2014
(Foto: Shutterstock)

Odkritje znanstvenikov z Inštituta Max Planck za avtoimunologijo utegne pripeljati do boljšega razumevanja bolezni, kot je revmatični artritis, katerega najznačilnejši simptom je otrdelost sklepov, ki jo povzroči propadanje veznega tkiva. Celice namreč postanejo dovzetnejše za signale, ki vsebujejo nastavke bolezni. Ti signali se laže širijo, če telesu primanjkuje beljakovine PTP1B iz skupine B-limfocitov, to pa pripelje do močnega odziva avtoimunskega sistema, s katerim začne telo napadati poprej zdravo vezivno tkivo. Spoznanje, da so b-celice vključene v nastanek te bolezni, je docela presenetljivo.

Doslej je veljalo, da b-celice ob aktivaciji proizvajajo protitelesa, zdaj pa so odkrili, da imajo še eno pomembno funkcijo, ki uravnava procese v imunskem sistemu. Beljakovina PTP1B je nekakšen vratar, ki v zadostnih količinah preprečuje širjenje toksičnih signalov. Tako ta beljakovina varuje telo pred impulzi, da bi napadlo samo sebe.
Čeprav gre za pomembno odkritje, bo pot do oblikovanja metode zdravljenja, ki bo temeljila na tem spoznanju, še zelo dolga. Iznajti bo namreč treba način, kako spodbuditi eno samo beljakovino, kar je nadvse zapletena in zahtevna naloga.

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki