Teden boja proti melanomu

  • UR
  • petek, 09. maj 2014
Poslanstvo projekta in pretekle uspehe so podrobno predstavili priznani slovenski dermatologi.
Poslanstvo projekta in pretekle uspehe so podrobno predstavili priznani slovenski dermatologi.

Združenje slovenskih Dermatovenerologov in priznana dermatološka blagovna znamka La Roche-Posay sta na včerajšnji tiskovni konferenci predstavila projekt Teden boja proti melanomu, ki ga letos obeležujemo od 9. do 16. maja. Uveljavljen in že tradicionalen javno-zdravstveni projekt je namenjen preventivnemu osveščanju Slovencev o pomenu samopregledovanja kože za zgodnje odkrivanje najnevarnejšega kožnega raka - melanoma in nevarnostih izpostavljanja sončnim UV-žarkom. Projekt, ki letos poteka že sedmo leto zapored, so predstavili in podprli priznani slovenski dermatologi z asist. Aleksandro Dugonik, dr. med. na čelu, dolgoletna ambasadorja projekta Mojca Mavec in Jure Košir ter Sindikat policistov Slovenije, ki se je letos pridružil projektu in kateremu bodo omogočeni brezplačni preventivni pregledi.

Poslanstvo projekta Teden boja proti melanomu je osveščanje o dejstvu, da je kožni rak v Evropi v vse večjem porastu, obenem pa ga je mogoče diagnosticirati v zgodnji fazi, saj je edini rak, ki ga je mogoče zaznati s prostim očesom. Melanom se najpogosteje pojavi pri osebah starejših od 50 let, kot tudi pri tistih, ki so dalj časa in intenzivneje izpostavljeni sončni svetlobi. Pri enem od šestih posameznikov ogrožene skupine pa se bo v življenju najverjetneje razvil kožni rak. Letošnji projekt svoje poslanstvo nadaljuje pod geslom - Kožni rak lahko opazimo! in s tem lahko rešimo življenje.

 Asist. Aleksandra Dugonik, dr. med., predsednica Združenja Slovenskih dermatovenerologov, je na tiskovni konferenci poudarila, da projekt vse od začetka v slovenski javnosti pomembno prispeva k večjemu poznavanju problematike melanoma, zgodnjemu odkrivanju bolezni in uspešnejšemu zdravljenju. Asist. Borut Žgavec, dr. med. je za uspešno zdravljenje posebej poudaril pomen samopregledovanja kože in izpostavil, da melanom lahko prizadene vsakogar. Prav tako pa ne smemo pozabiti na preventivo, ustrezno zaščito kože pred soncem, tako z izogibanjem soncu kot tudi z oblačili in ustreznimi zaščitnimi sredstvi, sta poudarili asist. Larisa Stojanovič, dr. med. in mag. Ana Benedičič, dr. med., ki je še posebej izpostavila nujnost zaščite najmlajših.

K projektu je letos z veseljem pristopil tudi Sindikat policistov Slovenije, saj so policisti med tisto rizično skupino delavcev, ki so pogosto izpostavljeni soncu, je poudaril g. Adil Huselja, predstavnik Sindikata policistov Slovenije.