Med velikonočnimi prazniki sedem presaditev organov v UKC Ljubljana

  • UR
  • četrtek, 24. april 2014
(Foto: Grega Žunič)

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so med prazničnimi dnevi opravili sedem presaditev organov, od tega troje jeter, dve ledvici in dvoje src. V letošnjem letu so opravili že  35 presaditev organov in 17 roženic.

V letu 2013 so v UKC Ljubljana opravili 115 transplantacij organov, od tega  60 ledvic,  30  src ,  21  jeter ter 4 presaditve trebušne slinavke v kombinaciji z ledvico. Prav tako so v Sloveniji zdravljeni  vsi bolniki pred in po presaditvi pljuč. Lani je bilo opravljenih 8 presaditev pljuč, pri katerih je bil le kirurški poseg izveden na Dunaju, a  pljuča so bila podarjena in pridobljena v Sloveniji. V letu 2013 smo v UKC presadili tudi 74 roženic umrlih darovalcev. Transplantacijska dejavnost je interdisciplinarno delo več strok UKC Ljubljana.

Transplantacijska dejavnost v UKC Ljubljana teče že od leta 1970. Od leta 2000 je Republika Slovenija članica evropske mreže Eurotransplant. V istem letu smo pripravili ustanovitev Zavoda RS za presaditve - Slovenija transplanta, ki je pričel samostojno delovati v letu 2002 in skrbi za kakovost in učinkovitost na področju pridobivanja organov in tkiv za presaditve, sledljivost, transparentnost ter upoštevanje etičnih principov v dejavnosti.

V imenu hudo bolnih, ki presaditev organa potrebujejo in Zavoda RS za presaditve Slovenija transplant, ki skrbi za pridobivanje organov in darovanje, se iskreno zahvaljujemo vsem, ki se v najtežjih trenutkih izgube ljubljene osebe odločijo ZA nesebično darovanje organov po smrti. Brez darovanja vseh naštetih presaditev ne bi bilo.

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki