Bizarna znanost

(Foto: Shutterstock)

Zdrav razum ni zamenjava za znanost, toda lani je kar nekaj primerov "zdrave kmečke pameti" dobilo tudi znanstveno potrditev. Objavljamo izbor znanstvenih "odkritij" leta 2013, ki bi jih le stežka označili kot revolucionarna

1. Zahodnjaška prehrana je slaba
Prehrana, sestavljena pretežno iz industrijsko obdelanih živil in ocvrte hrane, obilice sladkarij in gaziranih napitkov, povečuje tveganje za prezgodnjo smrt, so znanstveniki aprila zapisali v American Journal of Medicine.

2. Neprespani ljudje so manj privlačni
V raziskavi, objavljeni v reviji Journal of Sleep Medicine, so "odkrili", da nekajmesečen dober spanec pozitivno vpliva na naš videz. V raziskavi so sodelujoči primerjali videz pacientov, ki so jih zdravili zaradi težav s spanjem, z njihovimi fotografijami, posnetimi pred začetkom zdravljenja.

3. Prešuštniki imajo močnejši nagon
Po raziskavi, objavljeni v reviji Personality and Social Psychology, moški varajo zato, ker čutijo močan spolni nagon. Moški naj ne bi nič slabše nadzorovali nagona od žensk, le da so ti nagoni pri njih občutno močnejši kot pri ženskah.

4. Sramežljivi najstniki prijateljujejo na internetu
Raziskava, objavljena v European Journal of Personality, je pokazala, da spletna prijateljstva krepijo samozavest sramežljivih najstnikov, kar vodi do povečevanja števila prijateljev tako na internetu kot v resničnem življenju.

5. Več vrtnin pojemo, ko so cenejše
Ljudje kupijo in pojedo več sadja in zelenjave v času, ko so cene dostopnejše. V raziskavi so ugotovili, da zaradi popustov oziroma nižje cene ljudje kupujejo več zdravih živil.

6. Slab odnos povzroča depresijo
Velika ameriška nacionalna raziskava je "odkrila", da so zakonci, ki jih partner ne podpira, pogosteje depresivni od neporočenih oseb.

7. Resničnostni šovi so realnost
Mlajši gledalci resničnostih šovov so prepričani, da resničnosti šovi zrcalijo realnost: ženske naj bi vseskozi opravljale, nenehno prepiranje pa je nekaj povsem normalnega, so napisali v reviji Psychology of Popular Media Culture.

8. Ženske "padajo" na glasbenike
V študiji, objavljeni v reviji Psychology of Music, so od moških zahtevali, naj skušajo dobiti čim več telefonskih številk neznanih deklet, kar so počeli s kitaro ali brez. Moškim s kitaro je uspelo dobiti znatno več telefonskih številk naključnih mimoidočih deklet.