Obnova sprejemne triažne ambulante na KO za perinatologijo Ginekološke klinike

  • UR
  • petek, 31. januar 2014

Prenova v vrednosti 8000 evrov je donacija šestih podjetij

Vodstvo Ginekološke klinike UKC Ljubljana se je danes na krajši slovesnosti zahvalilo šestim predstavnikom podjetij, ki so namenili 8000 evrov v prenovo sprejemne triažne ambulante na Kliničnem oddelku za perinatologijo (Porodnišnica).

Akcijo obnove so izvedla podjetja Slikopleskarstvo Dušan Presetnik, Dipex d.o.o.; Arhitekt Mladen Novak, Atelje Novak arhitekti; Mizarstvo Andrej Prhaj s.p.; Pasarstvo Jože Porenta s.p.; Hiša tehnike Etis d.o.o. in Zavese Eroteks d.o.o.

»Zelo smo veseli, da smo danes prisotni v na novo pobeljeni in opremljeni sprejemni triažni ambulanti, ki smo jo pomagali obnoviti, saj se zavedamo, da je za mlade bodoče mamice, ki nujno potrebujejo pomoč v nosečnosti, še kako pomembno toplo in prijazno okolje, poleg seveda prijaznega zdravstvenega osebja, ki jih sprejme,« je povedal Dušan Presetnik, ki je bil, skupaj z zdravnico iz porodnišnice, doc.dr. Natašo Tul Mandić, glavni pobudnik in koordinator akcije.

Mag. Peter Požun, poslovni direktor Ginekološke klinike UKC Ljubljana pa je dejal: »Dejstvo je, da je strokovnost in prijaznost našega osebja pri obravnavi naših pacientk na prvem mestu, pri tem pa ni nepomembno, v kakšnem prostoru so bodoče mamice, ki pomoč potrebujejo, tudi obravnavane.«
Leta 2012 smo v ambulanto dodatno namestili ultrazvočni aparat, ki je nujno potreben pri vsakodnevni obravnavi nosečnic in porodnic. Oprema je bila stara in dotrajana, postala je še bolj  nefunkcionalna, zato je bila prenova nujna. Brez donatorjev nam ne bi uspelo. V prenovljeni ambulanti je lažje delati, zato se babice in zdravniki počutimo veliko bolje, prav tako je bolj prijazna za nosečnice.

V sprejemno triažni ambulanti je bilo v letu 2013 skupno pregledanih 11 650 pacientk, od tega jih je bilo v porodni blok premeščenih 5001, na oddelek za patološko nosečnost 1520, pregledanih in odpuščenih v domačo oskrbo je bilo 4000 pacientk. V tej ambulanti je bilo v preteklem letu obravnavanih tudi 173 primerov "transporta in utero", 77 povratnic (zapleti po porodu) ter opravljenih 97 zunanjih obratov ploda.