Kako zaljubljenost spreminja telo?

  • T.ko
  • četrtek, 26. december 2013
(Foto: Jupiterimages)

Ste bili kdaj noro zaljubljeni? Slepi in bolni od ljubezni? Znanstveniki so zdaj dokazali, da imajo ti občutki tudi telesno osnovo. Intenzivna ljubezenska čustva v resnici povzročajo nered v umu in telesu:

1. Zaljubljenost poneumlja: strastno zaljubljeni ljudje se znatno težje osredotočijo in opravljajo naloge, ki zahtevajo stoodstotno pozornost.
2. Ljubezen "dviguje": z magnetno resonanco so dokazali, da se med zaljubljenostjo aktivira isti del v možganih kot pri odvisnosti od kokaina – od tod tudi evforija in občutek, da lebdite.
3. Manjša občutljivost na bolečino: zaljubljenost aktivira območja v možganih, na katera delujejo zdravila za zmanjšanje bolečine, zaradi česar zaljubljenci potrebujejo manj analgetikov.
4. Zaljubljeni moški hodijo počasneje, saj hitrost hoje prilagajajo svoji izbranki.
5. Ljubezen usklajuje utripe srca: pri zaljubljeni parih se utripanje srca uskladi – kako romantično!
6. Spremembe glasu: ženske začnejo govoriti za oktavo višjim glasom – prav tako si glasovi partnerjev včasih postanejo podobni, nemara da bi pokazali, da sta na isti valovni dolžini.
7. Slepa ljubezen: celo osebe, ki so v trdni zvezi, nezavedno umikajo pogled s privlačnih pripadnikov nasprotnega (ali istega) spola.
8. Širjenje zenic: ta pojav potrjuje, da so oči ogledalo duše – širjenje zenic je značilno povezano z intenzivnimi čustvenimi stanji.

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Vsi Viva strokovnjaki