Mejna osebnostna motnja za telebane

  • UR
  • ponedeljek, 25. november 2013
Mejna osebnostna motnja za telebane
Mejna osebnostna motnja za telebane

Prevod: Emanuela Malačič Kladnik
Pasadena, 2013
380 str., 25,95 €

Očarljiva, vznemirljiva, zaupna, inteligentna in zabavna oseba se nenadoma spremeni v nesramno, leno, jezno, samouničujočo in mračno – radikalna in takojšnja sprememba brez očitnega razloga. Kaj povzroča tako nepredvidljive vzpone in padce od strahu do besa in intimne bližine do oddaljenosti, ter dramo in propad, ki so za nekatere del vsakdana? Mejna osebnostna motnja (MOM) ali borderline osebnostna motnja je najpogostejša in najbolj uničujoča osebnostna motnja, ki v zmedo in obup pahne tako tiste, ki za njo trpijo, kot tudi njihove bližnje.

Knjiga Mejna osebnostna motnja za telebane vas bo popeljala v svet MOM in vam pokazala, kaj v resnici pomeni živeti s to motnjo. Za razliko od nekaterih drugih knjig in člankov o MOM se trudi ohranjati sočuten in prijazen pogled na ljudi, ki za to motnjo trpijo. Morda jo berete, ker veste ali sumite, da imate MOM ali nekatere njene simptome. Če je tako, se boste z branjem lahko izdatno poučili o MOM, njenih vzrokih in učinkovitih načinih zdravljenja. Morda pa ste bralec, ki skrbi za ali ljubi nekoga s to motnjo. Ob branju te knjige boste odkrili, zakaj se ljudje z MOM vedejo tako, kot se, spoznali pa boste tudi, kako se jim lahko približate in jih bolje razumete. In ne nazadnje, četudi niste v tesnem odnosu z osebo, ki trpi za MOM, imate morda sodelavca, soseda, šefa ali znanca s to motnjo ali vsaj nekaterimi njenimi najpogostejšimi simptomi. Celo bežen odnos z nekom, ki ima to motnjo, je lahko presenetljiv izziv.

S to knjigo boste laže razumeli, kaj se dogaja in kako se lahko soočate s težavami, ki jih prinaša MOM. Če ste terapevt, lahko s pomočjo te knjige obogatite svoje razumevanje MOM. Izvedeli boste, kako se soočati s težavnimi terapevtskimi vprašanji. Ugotovili boste tudi, kako postavljati meje in hkrati skrbeti zase in za svoje kliente. Mednarodno priznana klinična psihologa z dolgoletnimi izkušnjami zdravljenja različnih duševnih in čustvenih motenj sta svoje znanje združila v priročniku, ki MOM obdela sistematično in razumljivo, resno in poglobljeno. V knjigi boste spoznali, kaj MOM je, kako prepoznati in razumeti simptome, kako poskrbeti zase, če se s to motnjo srečamo, kako premagati zadržke pred spremembami ter kakšne vse so možnosti zdravljenja.
Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki