Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Program DORA v Mariboru

(Foto: Shutterstock)

Aprila 2008 so v Sloveniji pričeli izvajati državni presejalni program za raka dojk – DORA. Sprva je program deloval samo v osrednji Sloveniji, v izvedbi Onkološkega inštituta v Ljubljani (OIL), z letošnjim letom pa se je program razširil tudi na področje Maribora z okolico. Slikanje žensk iz te regije opravljajo v centru DORA v UKC Maribor.

Cilj programa DORA je v presejani populaciji zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk za 25% do 30%. Pogoj za uspešnost programa je, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70% vabljenih žensk.

Na mamografski pregled bodo postopno s pisnimi vabili povabljene vse ženske, stare od 50 do 69 let, in sicer vsako drugo leto. Pri presejalnih programih je najpomembnejša vrhunska kakovost, zato so na OIL po priporočilih evropskih strokovnjakov s presejanjem začeli v manjšem obsegu, saj je potreben določen čas, da delo prilagodijo zahtevam Evropskih smernic za zagotavljanje kakovosti v presejanju za raka dojk.
Ženske iz Območne enote Maribor, ki ustrezajo merilom za udeležbo v programu DORA, bodo iz OIL prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda. V program pa se lahko naročijo tudi same tako, da pokličejo brezplačno telefonsko številko: 080 27 28, vsak dan od 9. in 12. ure, ali napišejo elektronsko sporočilo na naslov: dora@onko-s.si. Za vključitev v program DORA ženske ne potrebujejo napotnice.

Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje  opravljanje preventivnih pregledov v  ambulantah za bolezni dojk. Vsem ženskam, ki bodo povabljene v program DORA, priporočajo, da se vabilu na pregled odzovejo.


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

rak dojk , dora

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.