Čuječe materinstvo

  • UR
  • torek, 24. september 2013

Vodnik skozi nosečnost, porod in starševstvo

Avtorica: Dr. Cassandra Vieten
Prevod: Jana Lavtižar
Založba Forma 7, Ljubljana, 2013

Priročnik Čuječe materinstvo, ki ga je napisala dr. Cassandra Vieten, klinična psihologinja, ki raziskuje pristope, ki temeljijo na čuječnosti  in so namenjeni krepitvi čustvenega ravnotežja, vam bo pomagal pridobiti zaupanje in samozavest, da znate in zmorete. Nauči vas, kako vam čuječnost pomaga pri soočanju s situacijami, mislimi in občutki, s katerimi se boste srečevali v nosečnosti in po porodu.Nosečnost in prvo leto po porodu navadno na glavo postavi vaš urnik, v katerem ste si prej znali vzeti čas in poskrbeti zase. Prej ste denimo še šli na klepet s prijateljicami, sedaj pa imate komaj toliko časa, da si umijete zobe in se stuširate …

Toda nosečnost in obdobje po porodu prinašata priložnost, da oblikujete nove navade; morda ravno tiste, s katerimi ste prej odlašali, ker niso bile nujne (npr. redno telovaditi). Ohranjanje maminega ravnovesja je namreč ključno za ustvarjanje primernega okolja za zdrav razvoj dojenčka in otročkovega jaza. V nosečnosti in prvem letu dojenček ves čas zrcali mamino psihično stanje: ko je mama notranje mirna, čustveno stabilna in samozavestna, se dojenček počuti varnega. Čuječnost vam pomaga, da se laže soočate z izzivi in da vsako izkušnjo s svojim dojenčkom pričakate z odprtimi očmi in s srcem.

Knjigo sestavlja 24 poglavij. Branje vsakega pa naj bi vam vzelo približno 20 minut.Kateregakoli lahko v nosečnosti(kot pripravo naporod) preberete med kratkim počitkom z dvignjenimi stopali. Kasneje, po porodu, pa med dojenjem ali ko imate nekaj časa samo zase, ker dojenček spi. Knjigo lahko berete od začetka do konca, lahko skočite na poglavja, ki se vam zdijo tisti dan še posebej primerna. Vsekakor pa jih berite znova in znova.

Večina poglavij vsebuje eno ali več 5- do 10-minutnih vaj, ki jih lahko vpletete v svoj vsakdanjik. Odlično priložnost za vadbo v nosečnosti in po porodu imate:
  • takoj, ko se zbudite
  • v odmoru za malico v službi
  • v parkiranem avtu, medtem ko dojenček na zadnjem sedežu spi
  • medtem ko dojite
  • med guncanjem otroka v parku
  • celo med tekom ali na sprehodu z vozičkom

Priročnik Čuječe materinstvo lahko kupite v knjigarnah ali ga naročite zdaj: 24,90 evrov.

Vseh tehnik in spretnosti čuječnosti iz knjige se lahko praktično naučite na 8-tedenskem programu (8 srečanj po 2 uri) Čuječe materinstvo. Podrobnejšo vsebino posameznih srečanj pa najdete tudi na spletni strani cujecematerinstvo.si.

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Tina Fabjan

Tina Fabjan dr. dentalne medicine

Vsi Viva strokovnjaki