Slovenska premiera filma Smeti (Trashed)

  • UR
  • sreda, 18. september 2013
Jeremy Irons v filmu Smeti, 2012.
Jeremy Irons v filmu Smeti, 2012. (Foto: Trashedfilm.com)

Ponedeljek, 21. oktober ob 18.30 uri, Kino Šiška v Ljubljani

Društvo Ekologi brez meja v sodelovanju s Kemijskim inštitutom in Kinom Šiška organizira projekcijo dokumentarnega filma Smeti (Trashed, 2012) z okroglo mizo. V Kinu Šiška bo v ponedeljek, 21. oktobra 2013, ob 18.30 uri slovenska premiera filma Smeti, ob 20. uri pa bo z uvodnim video nagovorom dr. Janeza Potočnika, Evropskega komisarja za okolje, sledila okrogla miza z naslovom Slovenija na poti do Zero Waste z zanimivimi gosti iz okoljevarstvenega področja in sveta odpadkov.

V dokumentarnem filmu Smeti igralec Jeremy Irons po celem svetu odkriva vplive odpadkov na okolje in ljudi ter na koncu tudi poišče možne rešitve tega globalnega problema. Film je prejel množico nagrad na različnih filmskih festivalih, letos spomladi je bil predvajan v Evropskem parlamentu, sedaj pa ga bomo imeli končno priložnost videti tudi v Sloveniji.

Namen celotnega dogodka je odpreti razpravo o obstoječih možnostih za gospodarjenje z odpadki v Sloveniji, s poudarkom na preprečevanju nastajanja odpadkov in doseganju čim višje stopnje recikliranja. Razpravljali bomo o tem, zakaj dolgoročne rešitve niso niti odlagališča niti sežigalnice in predstavili uspešne rešitve strategije Zero Waste, ki je usmerjena v večjo snovno izrabo odpadkov in v preprečevanje njihovega nastajanja.

Vstopnice za ogled filma so že v prodaji v Kinu Šiška, udeležba na okrogli mizi pa je brezplačna.

Več informacij lahko najdete na spletnih straneh Društva Ekologi brez meja in Kina Šiška: ebm.si in kinosiska.si.


O filmu

Jeremy Irons stoji na plaži ob antičnem libanonskem mestu Sidon. Nad njim se dviga gora smeti – vedno bolj razširjen, za oči boleč prizor kopičenja medicinskih, gospodinjskih in toksičnih odpadkov ter mrtvih živali – rezultat 30-letne tradicije potrošništva enega samega majhnega mesta. Le enega izmed koliko drugih na svetu? Medtem ko na vrh obstoječega kupa odlagajo najnovejše odpadke tega dne, se jih del odkotali preko roba, v modrino Mediteranskega morja. Obkrožen z ogromno količino plastičnih steklenic, ki se razprostirajo daleč na vse strani, Jeremy Irons se potrto zazre v obzorje in zašepeta: »Odvratno.«

V dokumentarnem filmu Smeti, ki je nastal v produkciji filmske družbe Blenheim Films, britanske filmske ustvarjalke, producentke in režiserke Candide Brady in je bil izbran za poseben prikaz na filmskem festivalu v Cannesu, se Irons nameni raziskati razsežnosti in vplive globalne problematike odpadkov, ko na svojem potovanju okoli sveta obiskuje čudovite kraje, okrnjene zaradi onesnaževanja. To je podrobno in drzno preiskovalno popotovanje, ki Ironsa (in nas) popelje od skepticizma k žalosti in od groze k upanju. Bradyjin pripovedni glas v filmu je živo podkrepljen z glasbeno podlago, ki jo je posebej za film Smeti zložil z oskarjem nagrajeni skladatelj Vangelis.

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki