Salo na trebuhu čuva kosti

  • T.ko
  • petek, 20. september 2013
(Foto: Shutterstock)

Ženske z "ljubezenskimi obroči" okoli pasu imajo več estrogena, hormona, ki varuje kosti, kot tiste z lepo zaobljenim trebuščkom. To pa ne velja za moške. Do tega spoznanja so znanstveniki prišli s petletno raziskavo, ki je zajela več kot tisoč "močnejših" moških in žensk, starejših od petdeset let. Pokazalo se je, da so imele enakomerno porejene ženske z največ kilogrami najmanj možnosti za razvoj osteoporoze.

Za takšno ugotovitev se znanstvenikom ponujata dve razlagi. Prvi se utegne skrivati v tem, da se debele ženske z dolgotrajnim "nošenjem" masivnega telesa dolgoročno okrepijo. Druga, sprejemljivejša razlaga pa pravi, da imajo ženske z maščobo okoli pasu višjo raven estrogena, hormona, ki vpliva na kakovost kosti. Ta razlaga obenem ponuja odgovor na vprašanje, zakaj kljub vse večjem številu pretežkih ljudi prihaja do čedalje manj zlomov.

Vseeno pa se je treba zavedati, da so odvečni kilogrami škodljivi za zdravje, sporočajo znanstveniki in dodajajo, da je tveganje za razvoj osteoporoze najmanjše pri ženskah z nekaj odvečnimi kilogrami, ki pa niso predebele. Tudi sicer velja, da je nekaj presežnih kilogramov dobro za zdravje. Nadvse zanimiva je ugotovitev, da ljudje z normalno telesno težo, ki veljajo za najbolj zdrave, umirajo pred svojimi vrstniki z nekaj kilogrami več.

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki