Podeželje v mestu na Pogačarjevem trgu v Ljubljani

  • UR
  • petek, 23. avgust 2013
(Foto: Diana Anđelić)

V soboto, 31. avgusta, na Pogačarjev trg v Ljubljani

Vabljeni na tradicionalno prireditev Podeželje v mestu – jesenske dobrote, ki bo v organizaciji Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ter Ljubljanskih parkirišč in tržnic potekala 31. avgusta na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Na njej se bo med 8. in 14. uro s svojimi pridelki in izdelki dopolnilnih dejavnosti predstavljalo 45 slovenskih kmetij.

Izkoristite priložnost in pokramljajte s kmeticami in kmeti, ki kmetujejo in izvajajo dopolnilne dejavnosti v skladu s številnimi evropskimi uredbami in pravilniki, kar zagotavlja visoko kakovost njihovih proizvodov. Kulturni program se prične ob 10. Uri, ki ga bodo poleg ansambla obogatili tudi člani mladinske folklorne skupine Litvar iz Šentjurja. Za obiskovalce bodo pripravljene delavnice.

Sobotni sprehod med stojnicami na Pogačarjevem trgu v Ljubljani bo priložnost za ogled, pokušino in nakup številnih dobrot slovenskih kmetij. Za ljubitelje bogate slovenske etnološke, glasbene in plesne zapuščine bodo skrbeli člani mladinske folklorne skupine Lintvar, ki deluje v okviru zavoda Etno – Eko. Skupina združuje mlade, ki gojijo pristno ljubezen do narodnega izročila in bogate slovenske etnološke, glasbene in plesne zapuščine. Sestavljajo jo mladi z območja Dramelj, Sevnice in Šentjurja. Njihova povprečna starost je 19 let. Poleg plesa in godenja bodo mladi člani skupine Lintvar pripravili delavnice izdelave malih knjigic in izdelkov s krep papirja. Poskrbeli bodo tudi za kulinarično animacijo.

Podeželje v mestu je v letu 2013 del projekta Kmetijstvo je zakon, ki ga izvaja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Evropsko Komisijo, Generalnim direktoratom za kmetijstvo in razvoj podeželja. Cilj projekta je prikazati poklic kmeta kot poslovno priložnost in izziv mladim. Tudi v sklopu partnerstva med Evropo in kmeti, ki je opredeljeno v skupni kmetijski politiki, in vse bolj povezuje urbani svet na eni in strateško kmetijstvo na drugi strani. Vse več zgodb mladih kaže na to, da kmetijstvo med mladimi postaja vedno bolj cenjeno. V Sloveniji je prek 4000 mladih povezanih v Zvezi slovenske podeželske mladine, ki v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije vsako leto organizira več državnih projektov, kot so državni kviz Mladi in kmetijstvo, državne Kmečke igre, izbor Naj gospodarice oziroma gospodarja, izbor inovativne mlade kmetice/kmeta ter srečanje društev podeželske mladine s športnimi igrami. Vse te aktivnosti pomembno prispevajo k zavedanju in reševanju aktualne mladinsko-kmetijske problematike, druženju ter nenazadnje tudi iskanju novih poslovnih priložnosti med mladimi. 

Pridelke lokalnih kmetij zaradi bližine pridelave odlikuje odličen tradicionalen okus. Njihov nakup ima poleg kakovosti živil širši družbeni pomen. Omogoča obstoj in ustvarjanje novih delovnih mest ter pomembno vpliva na ohranitev in razvoj podeželja. Vzpostavitev povezav med kmetijami in potrošniki, podeželjem in mestom, ki jih že od leta 2005 omogočajo prireditve Podeželje v mestu, pozitivno vplivajo na razvoj kmetijstva in podeželja. Povečujejo obseg raznolike ponudbe slovenskega podeželja, pošteno ceno in odlično ponudbo. Sodelujoče kmetije kažejo tudi na poslovne priložnosti, ki jih ponuja kmetijstvo in podeželje. Med njimi je vse več mladih, ki so v kmetijstvu našli svojo poslovno priložnost in zadovoljstvo.

Vabljeni v objem Podeželja v mestu, zvokov, vonjev in okusov slovenskega podeželja.
___________________________________________________________________________
Dodatne informacije: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Tatjana Vrbošek, tel: 01 513 66 36, 041 366 504, e-naslov: tatjana.vrbosek@kgzs.si

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki