Blagodejnost plavanja

  • T.ko
  • nedelja, 18. julij 2021

Plavanje je zagotovo najboljši šport, saj aktivira vse mišice, krepi srce in žilni sistem, poglablja dihanje in povečuje zmogljivost pljuč, dobro pa vpliva tudi na duševnost.

To so le nekatere prednosti plavanja, ki velja za eno od temeljnih oblik vadbe, saj poleg naštetega krepi celotno telo, izboljšuje telesno držo in upočasnjuje staranje. Z eno uro prsnega plavanja pokurite do 750 kalorij, ženske, ki plavajo petkrat na teden, pa za petino zmanjšajo tveganje za nastanek raka dojke.

Zmagovalna kombinacija, celo za ljudi z zdravstvenimi težavami, pa je plavanje v morski vodi. Gibanje v morski vodi je namreč še učinkovitejše: blaži namreč nekatere zdravstvene težave, kot so astma in alergije, saj morska sol deluje kot antiseptik in antihistaminik. Poleg tega koristi koži, saj jo čisti ter blaži posledice dermatitisa, luskavice in ekcema. Povrhu morska voda spodbuja obnovo celic, blaži artritis ter bolečine v hrbtu in mišicah, spodbuja delovanje jeter in ledvic, umirja misli in sprošča duha. Torej plavajte in uživajte – razlogov za to je več kot dovolj!
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki