Z bakterijo nad debelost in diabetes

  • petek, 26. julij 2013
(Foto: Shutterstock)

Raziskava, objavljena v reviji Proceedings of the National Academy of Science, je pokazala, da hrana z dodatkom bakterije Akkermansiamuciniphil znatno spremeni težo miši s čezmerno telesno težo. Znanstveniki predvidevajo, da se pri tem spremenita stena črevesja in način vsrkavanje hrane skozi črevesno steno.

Znanstveniki s Katoliške univerze v Louvanu v Belgiji so raziskovali povezavo med debelostjo in bakterijo Akkermansiamuciniphil, ki navadno predstavlja od tri do pet odstotkov črevesnih bakterij. V primeru debelosti je delež tovrstnih bakterij največkrat manjši, zato so visokokalorični hrani miši z dva-do trikrat večjo telesno težo od drugih dodajali to bakterijo. Miši so bile še naprej debelejše drugih, vendar so izgubile približno polovico odvečne teže, čeprav niso spremenili njihovega prehranjevalnega režima. Neodzivnost tarčnih celic na inzulin je ključni vzrok za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, dodajanje bakterije pa je to neodzivnost zmanjšalo. Bakterije so tudi odebelile plast sluzi v steni črevesja, kar je nekaterim snovem onemogočilo prehod v kri.

Podobne teste bodo morali opraviti še na ljudeh, preden bo jasno, ali bo mogoče to spoznanje v praksi uporabljati tudi pri ljudeh.Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki