Raziskava, objavljena v reviji Proceedings of the National Academy of Science, je pokazala, da hrana z dodatkom bakterije Akkermansiamuciniphil
znatno spremeni težo miši s čezmerno telesno težo. Znanstveniki
predvidevajo, da se pri tem spremenita stena črevesja in način
vsrkavanje hrane skozi črevesno steno.
Znanstveniki s Katoliške
univerze v Louvanu v Belgiji so raziskovali povezavo med debelostjo in
bakterijo Akkermansiamuciniphil, ki navadno predstavlja od tri do pet
odstotkov črevesnih bakterij. V primeru debelosti je delež tovrstnih
bakterij največkrat manjši, zato so visokokalorični hrani miši z dva-do
trikrat večjo telesno težo od drugih dodajali to bakterijo. Miši so bile
še naprej debelejše drugih, vendar so izgubile približno polovico
odvečne teže, čeprav niso spremenili njihovega prehranjevalnega režima.
Neodzivnost tarčnih celic na inzulin je ključni vzrok za nastanek
sladkorne bolezni tipa 2, dodajanje bakterije pa je to neodzivnost
zmanjšalo. Bakterije so tudi odebelile plast sluzi v steni črevesja, kar
je nekaterim snovem onemogočilo prehod v kri.
Podobne teste
bodo morali opraviti še na ljudeh, preden bo jasno, ali bo mogoče to
spoznanje v praksi uporabljati tudi pri ljudeh.
Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije
Jelena Vidović univ.dipl.prav
Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka