Število obolelih za klopnim meningoencefalitisom (KME) se povečuje

  • UR
  • torek, 16. julij 2013
(Foto: Dreamstime)

Strokovnjaki priporočajo pravočasno zaščito s cepljenjem

Letošnje leto beležimo povečano število obolelih za klopnim meningoencefalitisom (KME), zato strokovnjaki opozarjajo na pravočasno zaščito s cepljenjem. Slovenija glede na obolevnost sodi v sam vrh evropskih držav, glede na sliko
razširjenosti bolezni lahko primerja z Avstrijo, kjer je precepljenih 80 odstotkov prebivalstva. V Sloveniji se za cepljenje odloča še vedno premalo ljudi, saj je cepljenih zgolj 12 odstotkov prebivalstva.

Klopni meningoencefalitis (KME) je resna bolezen, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa in povzroča virusno bolezen osrednjega živčevja. Bolezni so najbolj izpostavljeni ljudje, ki živijo na ogroženih področjih oziroma se veliko zadržujejo v naravi. Prvi znaki KME so podobni gripi in se pojavijo sedem do štirinajst dni po okužbi. Pri človeku se lahko pojavi utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol, kasneje lahko nastopijo znaki, značilni za meningitis, kot so visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko celo nezavest in smrt.

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je incidenca bolezni v Sloveniji za leto 2011 znašala 12,0/100.000 prebivalcev. V letu 2011 je bilo prijavljenih 247 obolelih za KME, kar je več kot leta 2010, ko je bilo prijavljenih 166 primerov obolelih. Najbolj ogroženi sta Gorenjska, Koroška ter osrednja Slovenija. Glede na to, da Slovenija velja za endemično območje klopnega meningoencefalitisa in se uvršča v sam vrh evropskih držav, je odstotek precepljenega prebivalstva v Sloveniji nizek, cepljenih je le okoli 12 odstotkov ljudi.

Zaradi visoke verjetnosti okužbe s KME v Sloveniji, strokovnjaki priporočajo cepljenje vsem osebam od enega leta starosti dalje. Za učinkovito zaščito je nujno potrebno prejetje treh odmerkov cepiva, pri čemer drugi odmerek sledi prvemu v obdobju enega meseca, tretji odmerek pa osebe prejmejo čez 6 do 12 mesecev. Poživitveni odmerki so potrebni čez tri leta, kasneje pa na pet let, da se ohrani ustrezen nivo zaščite. Posamezniki se lahko odločijo tudi za hitro shemo cepljenja, kjer drugi odmerek sledi prvemu v roku 14 dni, tretji odmerek pa sledi drugemu v roku 5 do 12 mesecev.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu se izvaja na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana. Naročanje poteka na telefonski številki 01 586 39 18 / 01 586 39 00 (ob ponedeljka do petka od 8. do 11. ure).

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki