Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Priporočila za varnost živil na piknikih

(Foto: Jupiterimages)

Na piknikih pripravljamo hrano največkrat v improviziranih pogojih, ob visokih zunanjih temperaturah, običajno brez tekoče pitne vode, zadostnih hladilnih naprav in delovnih površin ter pripomočkov in opreme. Zato mora biti priprava hrane enostavna in sprotna, po končani pripravi pa je treba živila hitro zaužiti.

Meso, solate in druga pokvarljiva živila shranjujemo v hladilniku, dokler jih ne transportiramo na piknik. Z uporabo hladilnih torb za živila zagotavljamo neprekinjeno hladno verigo. Ta je eden od osnovnih pogojev za zagotavljanje varnih živil. Uporabljamo ločene hladilne torbe za surova živila, gotova živila in pijačo. Hladilno torbo odpiramo le, če je potrebno, postavimo jo v senco, proč od živali in virov onesnaženja iz okolja.
Tudi v zasilnih improviziranih pogojih vzdržujmo higieno rok. Roke si umijemo vedno, preden začnemo pripravljati gotova živila (rezanje kruha, mešanje solat…), ko pripravljamo različna živila, po vsakem stiku s surovimi živili, še zlasti po stiku s surovim mesom in ko končamo z delom. Ves kuhinjski delovni pribor, orodje in površine  je treba  očistiti  pred pripravo živil, po končanem delu in večkrat med delom z blago raztopino čistila, sprati s čisto vodo, posušiti na zraku ali obrisati s čisto kuhinjsko krpo ali papirnato brisačo.

Surova živila shranjujemo ločeno od pripravljenih. Ves pribor, orodje, oprema, posode za surova živila morajo biti ločeni od tistega za gotova živila: ne uporabljamo istega pladnja ali krožnika za surovo in pečeno meso.

Žar pred pečenjem temeljito mehansko očistimo in pregrejemo. Ker največkrat nimamo pri roki termometra za merjenje središčne temperature v živilih, moramo meso pred uživanjem obvezno prebosti (s čistim nožem) in ugotoviti, ali je sok že bister in ne več rožnat oziroma krvav.

Največje tveganje predstavlja dotikanje surovega in že pečenega mesa in izdelkov ter premalo pečeno meso oziroma mesni izdelki, ki so v sredini (na primer ob kosti) še rožnati ali krvavi. Zunanji videz pečenega mesa, zažgana, pooglenela površina ni zagotovilo, da je meso dovolj pečeno v sredini. Poleg tega v primeru zažgane, pooglenele površine živila pri peki na žaru nastajajo zdravju škodljive kemične snovi, ki jih uvrščamo med potencialne rakotvorne snovi. Zažgane dele  zato obrežemo in zavržemo. Pečena živila položimo na čist krožnik ali pladenj.

Omak ali marinad, v katerih je že bilo surovo živilo (meso), nikoli ne smemo uporabljati za gotova (pečena) živila. Ko so živila gotova, jih je treba čim prej porabiti. Izogibamo se shranjevanju živil v nevarnem temperaturnem območju od 5◦C do 63◦C. Če so bila živila shranjena v tem temperaturnem območju več kot dve uri, jih zavržemo. Vsa živila je treba pokriti, da preprečimo onesnaženje.
 

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

priprava hrane , poletje , piknik

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.