Cepivo proti HPV izjemno uspešno

"Čas je, da okrepimo prizadevanja in zaščitimo naslednjo generacijo proti raku. To je cepivo proti raku," je dejal Thomas R. Frieden, direktor ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni CDC. S temi besedami se je odzval na objavo podatkov, da se je v zadnjih treh letih okuženost s humanimi virusi papiloma HPV (najpogostejša spolno prenosljiva okužba in glavni povzročitelj raka materničnega vratu) med ameriškimi najstnicami zmanjšala za polovico, kar dokazuje visoko učinkovitost cepljenja.

V zadnjih treh letih se je delež okužb s sevi virusa, ki povzroča raka, med dekleti, starimi od 14 do 19 let, zmanjšal na 3,6 odstotka v primerjavi s 7,2 odstotka leta 2006. To so izjemni rezultati. "Naslednje generacije lahko zaščitimo pred rakom – in to moramo tudi storiti," sporoča Thomas R. Frieden.

Raziskava, objavljena v junijski številki revije The Journal of Infectious Diseases, je potekala med letoma 2003 in 2010. Gre za raziskavo, ki poteka vsaki dve leti in velja za zlati standard javnozdravstvenih kazalnikov. Zdravstveni delavci so pregledali brise več kot 8000 deklet in žensk, starih od 14 do 59 let.

Dobri rezultati so presenetili ameriške strokovnjake za javno zdravje, saj je stopnja precepljenosti v ZDA razmeroma nizka. Vsa tri odmerke je namreč prejela le približno tretjina deklet, kar je veliko manj kot v nekaterih drugih državah, kot so Danska, Velika Britanija in Ruanda, kjer je precepljenost približno 80-odstotna. Zdravstveni delavci ponujajo več možnih razlag. Po eni gre za pojav, znan kot čredna imunost, druga pa bi utegnila biti nepričakovana učinkovitost delnega odmerka cepiva, saj je približno polovica ameriških najstnic prejelo en sam odmerek cepiva.

Podatki o upadu okuženosti prihajajo v obdobju poglabljanja skrbi zdravnikov in uradnikov s področja javnega zdravja zaradi omejene uporabe cepiva. Po podatkih revije Pediatrics namreč zadržanost do cepiva celo narašča. Veliko staršev se boji neželenih učinkov cepiva – kljub zagotavljanju zdravstvenih delavcev, da je ta strah neutemeljen. Drugi se bojijo, da bodo dekleta v cepivu videla opravičilo za seks. Po mnenju dr. Friedna so tudi zdravniki odgovorni za to, da se precepljenost ne povečuje, saj niso dosledno priporočali cepiva, zlasti ne mlajšim najstnicam. Drugi dejavnik so skeptični starši, ki pogosto pravijo, da cepljenje ni potrebno, ker njihovi najstniki še nimajo spolnih odnosov, čeprav strokovnjaki opozarjajo, da je cepivo najučinkovitejše, še preden je oseba prvič izpostavljena virusu.

S HPV se okuži dobra tretjina ljudi, večinoma v poznih najstniških in zgodnjih dvajsetih letih. Okužba z visokorizičnimi sevi HPV pri ženskah povzroča rak materničnega vratu, pri moških pa najpogosteje rak grla. V Sloveniji je precepljenost približno 50-odstotna, kar nas uvršča v evropsko povprečje.


Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki