V Celju odprli prvo Hišo integrativne medicine v Sloveniji

(Foto: Jupiterimages)

V prvi polovici junija so na sedežu Združenja za integrativno medicino v Celju odprli Hišo integrativne medicine, prvo tovrstno v Sloveniji. V njej bodo potekala izobraževanja, pa tudi testiranje in predstavitve metod dopolnilnega zdravljenja in zagotavljanja dobrega počutja, ki jih bodo kot uporabne in neškodljive priporočali za uporabo v zdravstvu. Njihovo poslanstvo je mobilizacija znanja in izkušenj za doseganje ter ohranjanje dobrega zdravja in počutja.

Integrativna medicina zaznamuje medicino 21. stoletja, obsega pa vse, kar nam pomaga na poti do zdravja, ne da bi nam škodovalo. Tako združuje šolsko medicino in komplementarno (dopolnilno) medicino, ki dosega velike strokovne uspehe na področju preventive, zdravljenja in rehabilitacije, ter metode, ki jih dandanes uporablja domala polovica prebivalstva. Do teh ugotovitev so že pred časom prišli drugod po svetu, celo na najimenitnejših klinikah, kot so Inštitut Karolinska, Harvard, Yale in Stanford, kjer so že pred desetletji ustanovili samostojne inštitute za integrativno medicino.

Da bi tudi v Sloveniji sledili svetovnim smernicam, so novembra lani na Slovenskem kongresu integrativne medicine, na katerem so sodelovali uveljavljeni predstavniki Evropskega združenja za integrativno medicino, Evropskega parlamenta in Zdravniške zbornice Slovenije ter ugledni gostje iz tujine, sprejeli odločitev o ustanovitvi Združenja za integrativno medicino Slovenije (ZIMS). Združenje želi mobilizirati znanje in izkušnje vseh, ki z namenom doseganja ter ohranjanja dobrega zdravja in počutja, želijo in znajo pomagati ljudem. Njihova želja in poslanstvo je dopolniti in obogatiti uradno medicino z zdravstvenimi dejavnostmi, ki še niso vključene v uradni zdravstveni sistem (komplementarna medicina), vendar so pri nas prisotne in jih ljudje tudi uporabljajo. Namen Hiše integrativne medicine je v tem, da bi ljudje z različnimi težavami na enem mestu našli pomoč in rešitve ter si izbrali to, kar ustreza njihovim osebnim težavam in potrebam.

Celotno ponudbo integrativne medicine želijo približati in jo ponuditi ljudem, ki jo potrebujejo. V Hiši integrativne medicine bodo izobraževali, testirali in predstavljali komplementarne metode dopolnilnega zdravljenja ter zagotavljanja dobrega počutja, kot uporabne in neškodljive pa jih bodo tudi priporočali za uporabo v zdravstvu.
Združenje je civilna organizacija, ki bo združevala zdravstvene profile s strokovnjaki različnih strok, kot so biologi, kemiki, fiziki, farmacevti, veterinarji, fiziki …

V okviru edine tovrstne ustanove v Sloveniji bo delovalo več sekcij oziroma posvetovalnic:
  • sekcija za tradicionalne medicine, v okviru katere bodo delovale podsekcije za zdravilne rastline, apimedicino, ajurvedo, akupunkturo in tradicionalno kitajsko medicino,
  • sekcija za manualne tehnike,
  • sekcija za zdravo hrano in okolje,
  • sekcija za bodymind medicino,
  • sekcija za magnetno in resonančno terapijo (magnetoterapija in bioresonanca),
  • v naslednjih mesecih bosta začeli delovati še dve sekciji: sekcija za homeopatijo in infopatijo ter sekcija za druge metode in tehnike.

Ena od sekcij se ukvarja z dokaj znano ajurvedo (znanje o življenju), najstarejšo obliko medicine, ki izhaja z območja Himalaje in so jo uporabljali že pred več kot šest tisoč leti. Ajurveda je naravni pristop k ustvarjanju ravnovesja in izboljšanju sposobnosti samozdravljenja. K temu spadajo tudi transcendentalna meditacija, joga in joga smeha. Omenimo, da mariborski zdravnik dr. Filip Terč velja za pionirja apiterapije, saj je v šolsko medicino vključil možnost zdravljenja s čebeljimi pridelki. Tudi manualna medicina je bržkone stara toliko kot človeštvo: na Kitajskem so v času dinastije Han našli zapise o posebnih metodah globoke masaže, ki je obliko manipulativne medicine.

Sprva bodo uradne ure Hiše integrativne medicine vsak torek in četrtek, vendar je zaželena predhodna najava. Dvakrat na teden bodo potekala tudi izobraževanja in svetovanja.

Več informacij na zims.si
Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki